Vodilna delniška indeksa na Wall Streetu Dow Jones in S&P 500 sta včeraj pridobila okrog pol odstotka. Boeingove delnice so poskočile za debele tri odstotke in pri dobrih 410 dolarjih dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 52 tednih. Boeing je najavil partnerstvo z Aerionom, ki razvija poslovno nadzvočno letalo. Foto:
Vodilna delniška indeksa na Wall Streetu Dow Jones in S&P 500 sta včeraj pridobila okrog pol odstotka. Boeingove delnice so poskočile za debele tri odstotke in pri dobrih 410 dolarjih dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 52 tednih. Boeing je najavil partnerstvo z Aerionom, ki razvija poslovno nadzvočno letalo. Foto:
Evropska komisija danes ne bo prižgala zelene luči za združitev nemškega Siemensa in francoskega Alstoma, poročajo nemški mediji. Načrti o ustanovitvi evropskega prvaka v železniški industriji, s katerim bi izzvali Kitajce, so v Bruslju očitno trčili ob prevelike dvome ...
Intereuropa
Na Ljubljanski borzi se je v torek vrednost indeksa SBITOP (830 točk) znižala za 0,29 odstotka, potem ko so se daleč najprometnejše Krkine delnice pocenile za tretjino odstotka, na 57 evrov. V prvi kotaciji so se najbolj, za skoraj pet odstotkov, pocenile Intereuropine delnice (tečaj: 2,62 evra), toda ob vsega štirih sklenjenih poslih. Skupina Intereuropa v petletnem obdobju, začrtanem v strateškem načrtu skupine 2018-2022, načrtuje rast prihodkov in dobička. Če Intereuropa za letos načrtuje 168,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, naj bi ti v letu 2022 dosegli 210,3 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja naj bi se povečal s 7,1 na 11,6 milijona evrov. Foto: BoBo
Snapchat je imel v zadnjem lanskem tromesečju povprečno 186 milijonov dnevnih uporabnikov, kar je isto kot četrtletje prej. Ker se je padanje števila uporabnikov ustavilo, so delnice Snapa v torek poskočile za 20 odstotkov, na dobrih sedem dolarjev.

Januarja je newyorški indeks S&P 500 pridobil skoraj osem odstotkov, kar je bila največja mesečna rast po oktobru 2015. Tehnološki Nasdaq je imel s skoraj desetimi odstotki celo najboljši mesec v več kot sedmih letih. Rast se nadaljuje tudi v februarju, včeraj sta S&P 500 in Nasdaq pridobila okrog pol odstotka. Trgovinski odnosi med ZDA in Kitajsko se v zadnjih dneh niso zaostrovali, četrtletni poslovni rezultati ameriških korporacij pa so večinoma spodbudni in naj bi porasli za skoraj 16 odstotkov. Precej manj vedre so napovedi za prvo letošnje četrtletje, saj nekateri analitiki pričakujejo, da bi dobički lahko nazadovali, kar se v ZDA ni zgodilo od drugega četrtletja 2016. Pri Goldman Sachsu sicer pravijo, da Wall Street v preostanku leta ne bo več pridobival in da tisti, ki pri januarski "veselici" niso bili zraven, letos ne bodo dobili nove priložnosti, vseeno pa menijo, da indeksi ne bodo testirali decembrskega dna.

VW decembra prodal devet odstotkov manj vozil
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (11.367 točk) je torkovo trgovanje sklenil z 1,7-odstotnim pribitkom. Delnice finančne družbe Wirecard so se povzpele za nadaljnjih sedem odstotkov in so od petka, ko je cena padla tudi pod 100 evrov, poskočile za 30 odstotkov. Vseeno so še precej oddaljene od 170 evrov, kjer so bile prejšnjo sredo pred neprijetnim pisanjem Financial Timesa o spornih praksah in tudi sumu pranja denarja v Wirecardu. Volkswagnove delnice so pridobile odstotek, pri skoraj 150 evrih so na letošnjem vrhu, čeprav dogajanje na Kitajskem vzbuja precej skrbi. Lani je namreč prvič v zadnjih 20 letih Volkswagen (če govorimo o jedrni znamki) na Kitajskem prodal manj vozil kot leto prej. Zaskrbljujoče je tudi, da je VW decembra (prav zaradi nižjega kitajskega povpraševanja) po vsem svetu prodal kar devet odstotkov manj vozil kot leto prej.

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 5. februar, ob 22.00:


BITCOIN

+0,42 %

3.464 USD
XRP

+3,39 %

0,30
ETHER

+1,47 %

107
EOS+4,46 %2,39
BITCOIN CASH

+5,43 %

117,60
LITECOIN

+9,97 %

34,19

London šesti dan zapored navzgor
Nekateri analitiki dvomijo, ali se bo frankfurtski delniški trg uspel zadržati na teh ravneh, saj naj v zadnjih tednih ne bi bilo posebnih razlogov za tako visoko rast (od decembrskega dna se je DAX odmaknil za deset odstotkov). Gospodarski podatki se poslabšujejo. Decembra je nemška rast maloprodaje padla za 4,3 odstotka, kar je največji mesečni padec v zadnjih 11 letih. Še bolj se (zaradi brexita) prihodnost zdi negotova v Londonu, a tudi tam vodilni delniški indeks FTSE100 uživa na najvišji vrednosti v več kot dveh mesecih. Včeraj je FTSE pridobil dva odstotka in pozitivni niz podaljšal na šest dni. Naftni velikan BP (delnice so poskočile za pet odstotkov, kar je največja rast v skoraj treh letih) je poročal o odličnem lanskem dobičku. Bilo ga je za 9,4 milijarde dolarjev, to pa je skoraj trikrat več kot leta 2017. Tudi Chevron, Exxon Mobil in Shell so ob višjih cenah nafte občutno izboljšali poslovanje.

Nafta v ponedeljek na letošnjem vrhu
Cena nafte brent je v ponedeljek pri 63,63 dolarja dosegla najvišjo vrednost v zadnjih dveh mesecih. Včeraj je zaradi nekaterih slabših ameriških makroekonomskih podatkov sledil rahel popravek (brent: 62,23 dolarja), poleg tega je nekoliko "nagajal" dolar, ki je pridobival četrti dan zapored. Na naftni trg trenutno močno vpliva tudi dogajanje v Venezueli, kjer se je proizvodnja precej znižala. Tudi države Opeca v sodelovanju z Rusijo spoštujejo zaveze in od začetka leta vsak dan črpajo 1,2 milijona 159-litrskih sodov manj. Tako bo ostalo v prvih šestih mesecih letošnjega leta. Zlato je prejšnji teden zaradi upanja, da bo ameriški Fed zelo potrpežljiv pri nadaljnjem zviševanju obrestne mere, pri 1.326 dolarjih za 31,1-gramsko unčo doseglo najvišjo raven po aprilu, ta teden pa je zmanjkalo moči za nove vrhove, saj so vlagatelji pripravljeni več tvegati na delniških trgih.