Na delniških trgih je spet vse v znamenju bika, ki je simbol borznega optimizma. December je sicer tradicionalno donosen mesec. Statistika pravi, da je od leta 1950 december celo najboljši mesec za delniške trge s povprečnim donosom 1,7 odstotka. Foto: EPA
Na delniških trgih je spet vse v znamenju bika, ki je simbol borznega optimizma. December je sicer tradicionalno donosen mesec. Statistika pravi, da je od leta 1950 december celo najboljši mesec za delniške trge s povprečnim donosom 1,7 odstotka. Foto: EPA
Donos slovenske desetletne obveznice je v sredo s 5,90 zdrsnil na 5,63 odstotka (kliknite za povečavo slike). Foto: http://www.mtsindices.com

Ameriška centralna banka bo to počela toliko časa, dokler se brezposelnost ne bo znižala na 6,5 odstotka. Trenutno je brezposelnost 7,9-odstotna. Pri tem bodo Zvezne rezerve še naprej odkupovale hipotekarne obveznice za 40 milijard mesečno v okviru 3. kroga kvantitativnega sproščanja. Newyorški delniški indeks S & P 500 se je v sredo že šestič zapored zvišal, kar je najdaljši pozitivni niz po avgustu. Dnevni vrh je dosegel pri 1.438 točkah. Frankfurtski DAX30 je pri 7.626 točkah postavil rekord zadnjih petih let. Tudi surovine so se podražile. Nafta brent je presegla 110 dolarjev in je ta teden pridobila že tri odstotke.

Finančne krivulje na Valu 202:

Ker so ključne obrestne mere v ZDA ničelne, mora Fed sprejemati nestandardne ukrepe za spodbujanje gospodarstva.



S Fedom izgine vsak problem

"Fedova napoved je logično nadaljevanje predhodne obljube, da bo mesečno za nakupe hipotekarnih obveznic namenil 40 milijard dolarjev. Logično zaradi dejstva, da ameriška ekonomija potrebuje kupca za državne obveznice, ki imajo trenutno zgolj okoli 1,7-odstotno letno donosnost. Ameriški proračunski primanjkljaj je leta 2011 znašal 8,7 odstotka, letos pa naj bi bil sedemodstoten. Glede na napovedi naše vlade, da bo proračun spravila pod tri odstotke, lahko šaljivo zapišem, da Sloveniji manjka zgolj en Fed in bi vsi naši problemi izginili," je za MMC povedal Peter Jenčič (Alta skladi).

Šibko okrevanje
"A če nadaljujemo nekoliko bolj resno - po treh serijah kvantitativnega lajšanja in nekaj vmesnih epizodah (Operacija Twist in QE3 razbit na dva dela) se lahko vprašamo, kakšni so učinki tega posredovanja. Z izjemo rasti tveganih naložbenih razredov je realno gospodarstvo bolj dovzetno za fiskalne spodbude (oz. nespodbude) in torej trenutno odraža negotovost glede fiskalnega prepada. Brezposelnost se, zelo grobo rečeno, ne znižuje. Nepremičninski trg kaže znake stabilizacije in okrevanja zgolj v določenih segmentih in verjetno ne bo preveč pretenciozno dejati, da je to eno najbolj benignih gospodarskih okrevanj v zadnjih nekaj stoletjih."

Da le ne bi evropski Grinch ukradel božiča
"Tudi rešitev, da se vprašanje previsokega dolga rešuje s še več dolga, je vprašljiva in neintuitivna. A vendar, ker smo v prazničnem času in ker so mediji pred dnevi ob znižanju obrestne mere avstralske centralne banke poročali, da je to zgodnje božično darilo za kreditojemalce, lahko šaljivo končam, da so očitno centralni bankirji letos privzeli vlogo Božička. Upajmo le, da ne bo kakšen evropski Grinch na koncu ukradel božiča," je še povedal Peter Jenčič in pri tem mislil na morebitne slabe novice o evropski dolžniški krizi.

Tečaji delnic na Lj. borzi (13. december):

TELEKOM

+1,04 %

87,50 EUR

KRKA

+0,21 %

47,10

LUKA KOPER

+0,00 %

7,20
PETROL

-0,41 %

220,00

NOVA KBM

-0,98 %

1,11

GORENJE

-1,48 %

4,00

ZAV. TRIGLAV

-1,84 %

16,00

MERCATOR

-4,12 %

115,05


Mercator potegnil SBI TOP navzdol
Petdnevni pozitivni niz (najdaljši v več kot dveh mesecih) na Ljubljanski borzi je končan. Kljub rahli rasti najprometnejših Krkinih delnic (prometa je bilo za 574 tisoč evrov) je indeks SBI TOP (603 točke) izgubil 0,8 odstotka, potem ko so se za štiri odstotke pocenile delnice Mercatorja, s katerimi so bili sklenjeni le štirje posli. Precej so izgubile tudi Triglavove delnice, ki pa so od ponedeljka do srede poskočile za sedem odstotkov. Cenejše so tudi delnice Petrola, Nove KBM in Gorenja. Telekom je porasel za odstotek in je zdaj najvišje po februarju 2011.