Delnice bodo na registrske in trgovalne račune pri KDD-ju vpisane najkasneje do 7. decembra. Foto: RTV SLO
Delnice bodo na registrske in trgovalne račune pri KDD-ju vpisane najkasneje do 7. decembra. Foto: RTV SLO
Ljubljanska borza
Na Ljubljanski borzi bodo z delnicami NKBM-ja začeli trgovati predvidoma 10. decembra. Foto: RTV SLO
Znana cena delnice NKBM-ja

Banka bo v sredo začela pošiljati obvestila o številu dodeljenih delnic posameznemu vlagatelju. Malim vlagateljem bo prodanih 24 odstotkov osnovnega kapitala NKMB-ja, domačim institucionalnim vlagateljem 10,19 odstotka, tujim pa 14,81 odstotka. Za nakup delnic je izrazilo interes 110.256 državljanov, ki so vplačali 749,48 milijona evrov, na voljo pa jim je za 151,35 milijona evrov delnic.

Vsak bo prejel 20 delnic, kar znese skupaj 2.205.120 delnic. Preostanek bodo razdelili sorazmerno glede na višino vplačila. Če bo mali vlagatelj delnice obdržal v dolgoročni lasti, je predvidena spodbuda v dodatni brezplačni delnici za vsakih deset delnic, ki jih bo obdržal najmanj do 12. septembra.

Veliko zanimanje tudi domačih in tujih institucionalnih vlagateljev
Domačih institucionalnih vlagateljev, ki so izpolnili pogoje za nakup, je 69 in so oddali zavezujoče ponudbe v višini 199 milijonov evrov. Vsi skupaj bodo prejeli 10,19 odstotka delnic v skupni vrednosti 64,25 milijona evrov. Iz tujine je interes za nakup izrazilo 36 vlagateljev v skupni višini 711 milijonov evrov. Delež delnic, ki ga je vlada določila zanje, je vreden 93,41 milijona evrov.

Večino vplačanega denarja pa bodo tako zaradi zelo velikega zanimanja kupcem vrnili. Malim vlagateljem bodo presežek vplačanega zneska vrnili na transakcijske račune najpozneje do 12. decembra brez obresti. Dobro poučeni vlagatelji pa delnic še niso plačali, temveč so le navedli ceno in želeno količino.

Je ministrstvo zavlačevalo s predlogom?
Vlada včeraj kljub pričakovanjem ni potrdila cene delnice NKBM-a, saj finančno ministrstvo predloga še ni pripravilo. Kot poroča časopis Dnevnik, naj bi bil za zavlačevanje kriv spor v vladni koaliciji. Institucionalni vlagatelji naj bi namreč za delnice lobirali pri različnih ministrih in strankah, zato še ni doseženo soglasje glede tega, komu od teh vlagateljev delnice prodati.

Finančni minister Andrej Bajuk je sicer že prejšnji teden napovedal, da se bo cena gibala v zgornjem delu razpona, določenega med 20 in 27 evri, kar se je tudi potrdilo.

NKBM letos z dobičkom
Nova KBM, d. d., je imela v prvih devetih mesecih tega leta sicer 21,5 mio. evrov čistega dobička. Dobiček pred obdavčitvijo pa je dosegel kar 55 mio. evrov in tako za slabih 11 mio. presegel rebalans načrta za celotno leto, za 27 mio. pa lanski dobiček. Dobiček iz rednega poslovanja je v omenjenem poslovnem obdobju znašal 28,3 mio. evrov.

Borza bo za začetek trgovanja prilagodila urnik
Ljubljanska borza bo prva dva trgovalna dneva podaljšala trgovanje z delnicami banke do 15. ure. Zaradi velike verjetnosti nastopa tržnih neravnovesij in nihanj tečajev za oba dneva tudi ne bo veljala 10-odstotna dnevna omejitev gibanja tečajev. Naročila se bodo prvi dan zbirala po običajnem urniku, odpiranje trga z delnicami, ki bodo imele oznako KBMR, pa bo pomaknjeno na 11. uro, oziroma na čas, ki je potreben za vzpostavitev ustrezne globine trga.

Znana cena delnice NKBM-ja