Družba Infond Holding, katere največji lastnik je družba Center naložbe, je šla v stečajni postopek 28. decembra lani. Foto: MMC RTV SLO
Družba Infond Holding, katere največji lastnik je družba Center naložbe, je šla v stečajni postopek 28. decembra lani. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Lastnica Centra naložbe je družba Kolonel, ki jo obvladujeta nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot in italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani. Foto: MMC RTV SLO

Na skupščini so delničarji Centra naložbe, ki se želi z dokapitalizacijo rešiti stečaja, še prej razveljavili sklep z lanske decembrske skupščine, ko so delničarji dokapitalizacijo za največ 74 milijonov evrov že potrdili. Uprava je namreč pozneje ocenila, da postopki, potrebni za izvedbo sklepa, glede na zakon časovno ne bodo izvedljivi.

S ponovno potrditvijo predlagane dokapitalizacije se bo osnovni kapital družbe povečal z zdajšnjih 15,76 milijona evrov na največ 89,76 milijona evrov. Družba bo na novo izdala 17.745.803 novih navadnih delnic. Prodajna cena delnice bo enaka pripadajočemu znesku delnice, okoli 4,17 evra, pri čemer je prednostna pravica zdajšnjih delničarjev izključena.

Sklep so na podlagi nasprotnega predloga malih delničarjev popravili tako, da bo posamičen vlagatelj lahko pri sprejemu posamične ponudbe pridobil za najmanj 50.000 evrov delnic, in ne, da bi lahko pridobil najmanj 50.000 delnic za kupnino, ki je najmanj enaka 50.000 evrom. Na nasprotni predlog vodstva družbe Center naložbe so podaljšali rok za vpis in vplačilo novih delnic z 18 na 90 dni.

Zahteva za revizijo na pristojno sodišče
Na skupščini pa so delničarji zavrnili tudi predlog Društva Mali delničarji, ki je predlagalo imenovanje posebnega revizorja zaradi preveritve vodenja in nadzora vseh poslov med povezanimi osebami, ki so bili izvršeni po uveljavitvi zakona o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb. Po besedah zastopnika društva in pooblaščenca 10 delničarjev družbe Rajka Stankoviča bodo zato zahtevo za imenovanje revizorja v zakonsko predvidenem roku vložili na pristojno sodišče.

Tako Stankovič kot predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič težko verjameta, da bo predlagana dokapitalizacija Centra naložbe uspela. "Vedno manj je upanja, da bi prišlo do rešitve," je ocenil Verbič, čeprav je po njegovih navedbah lastnica Centra naložbe, družba Kolonel - obvladujeta jo nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot in italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani - napovedala, da ima denar.

2010 - leto propada finančnih holdingov?
Verbič je povedal, da je VZMD danes podprl predlog Društva Mali delničarji, vendar to zdaj ni prednostna naloga. Ključna je zaščita interesov malih delničarjev, je poudaril in spomnil, da bo s stečajem Infonda Holding brez premoženja (ta je bil predmet certifikatskega lastninjenja) ostalo 32.000 malih delničarjev, pri Centru naložbe pa gre še za dodatnih 33.000 malih delničarjev. "Letošnje leto bo očitno v znamenju propada finančnih holdingov, ki so bili jedro privatizacijske zgodbe," je sklenil Verbič.

V obeh združenjih malih delničarjev menijo, da lastniki Centra naložbe najbrž nimajo več nobenega premoženja. To je po njihovem mnenju posledica unovčitve bančnih garancij v družbah Center naložbe in Infond Holding za zapadla posojila pri bankah in tudi zaradi že začetega stečaja družbe Infond Holding. Družba Infond Holding, katere največji lastnik je družba Center naložbe, je šla v stečajni postopek 28. decembra lani.