BK Studio od banke terja poplačilo stroškov 6,38 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
BK Studio od banke terja poplačilo stroškov 6,38 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Sredi novembra novoustanovljena Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države, ki jo vodi Dagmar Komar, preučuje 9,69 milijona evrov vredne posle gradnje apartmajskega posla v Moravskih toplicah, poroča Večer.

Ministrstvo je preverjanje naročilo na podlagi dopisa podjetja BK Studio (danes Apartmaji Nobelus), ki ga vodi Borut Prelog, o domnevnih nepravilnostih V NKBM-ju in NKMB leasingu. Za posel so se leta 2007 dogovorili zdaj že nekdanji direktor KBM Leasinga Boris Cekov ter Prelog in njegov poslovni partner Karel Krajcar.

NKBM ustavil financiranje ...
KBM Leasing naj bi financiral projekt gradnje razkošnih apartmajev, BK Studio pa naj bi vodil ves projekt, vključno s prodajo na trgu. KBM Leasingu bi ob obrestih za posojila plačal še udeležbo pri dobičku, poroča omenjeni časnik. Ker je KBM Leasing vmes ustavil financiranje projekta s pojasnilom, da BK Studio ni bil sposoben zagotoviti deleža lastnih sredstev, se je BK Studio znašel pred propadom in od banke terja poplačilo stroškov 6,38 milijona evrov. Prelog je že vložil tudi izvršbo na premoženje KBM Leasinga.

... in postal lastnik zemljišča
Septembra je slednji sicer že postal lastnik zemljišča za gradnjo v Moravskih toplicah, 12. novembra pa je murskosoboška upravna enota odredila tudi prenos gradbenega dovoljenja na KBM Leasing. To pomeni dodatne težave za BK Studio, katerega predstavniki se v tej zgodbi vidijo kot žrtev netransparentnih namenov druge največje državne banke, ki naj bi jih poleg kršenja dogovorov želela izriniti iz dogovorjenega posla, še poroča Večer.