Februarja se je država prvič letos zadolžila, in to za 120,7 milijona evrov. Foto: BoBo
Februarja se je država prvič letos zadolžila, in to za 120,7 milijona evrov. Foto: BoBo

V skladu z rebalansom, ki ga je DZ sprejel pred mesecem dni, je proračunski primanjkljaj za leto 2015 določen v višini 1,39 milijarde evrov.

Februarja se je v proračun steklo 590,6 milijona evrov prihodkov, kar je 17 odstotkov manj kot januarja. Od tega je bilo davčnih prihodkov za skupaj 483,4 milijona evrov, to je dobro četrtino manj kot v prvem mesecu letos.

Podoben je bil tudi padec prihodov od davka na dodano vrednost, in sicer za 24 odstotkov, na 245 milijonov evrov, medtem ko so se prihodki od trošarin predvsem zaradi občutnega padca trošarin od energentov in električne energije prepolovili na 65,7 milijona evrov.

Kljub padcu v primerjavi z januarjem so bili prilivi iz naslova davčnih prihodkov za 40 milijonov evrov višji od napovedi finančne uprave, so sporočili s finančnega ministrstva.

Potem ko je Slovenija januarja iz evropskega proračuna črpala 32 milijonov evrov, jih je februarja še 71,6 milijona evrov, vanj pa je doslej v dveh mesecih vplačala skupaj 137,2 milijona evrov.

Medtem ko so bili prihodki februarja manjši kot januarja, so se odhodki nekoliko povečali, in sicer za devet odstotkov, na 936,3 milijona evrov. Od tega so plačila domačih in tujih obresti znašala 158,2 milijona evrov. Februarja se je država tudi prvič letos zadolžila, namreč za 120,7 milijona evrov.