Predstavniki nekdanjih zaposlenih so predsedniku DZ-ja predstavili položaj. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki nekdanjih zaposlenih so predsedniku DZ-ja predstavili položaj. Foto: MMC RTV SLO
Bodlaj za MMC: Sodnica noče prebrati dveh zakonov

Predsednik parlamenta Pavel Gantar je sprejel predstavnike 74 nekdanjih zaposlenih v Mersteelu, ki še vedno čakajo na izplačila odškodnin, za katere so se dogovorili z vodstvom podjetja in v zameno privolili v skrajšan odpovedni rok. Vodstvo matične družbe Merkur je te odškodnine upoštevalo tudi pri načrtu finančnega prestrukturiranja, a se zapleta v samem postopku prisilne poravnave.

Čeprav je tudi državni zbor s potrditvijo avtentične razlage insolvenčnega zakona ugotovil, da morajo biti odpuščeni delavci v prisilni poravnavi poplačani prednostno, sodnica v tem primeru še vedno meni drugače.

Gantar še ne ve, kaj storiti
Kaj lahko državni zbor zdaj še stori, ne ve niti Gantar, ki je nekdanjim zaposlenim v Merkurjevem podjetju Mersteel lahko obljubil le, da bo položaj znova pretehtala pravna služba. "Po našem mnenju je z avtentično razlago zakona ta zadeva urejena. Državni zbor seveda nima možnosti, da komentira odločitve posameznih sodnikov v postopkih," je pojasnil Gantar.

Znova je poudaril, da se po razlagi zakona morajo kot prednostne terjatve upoštevati tudi odškodnine delavcem, ki so pravzaprav nadomestilo plače v času skrajšanega odpovednega roka. Delavci Mersteela so predlagali, da bi državni zbor znova izdal avtentično razlago, a jim je Gantar ni mogel obljubiti, saj pravi, da je treba presoditi, ali je ponovna razlaga sploh potrebna.

"V drugem primeru delavcev Merkurja je bilo namreč odločeno drugače. Tam je stečajni upravitelj to razlago spoštoval." 45 nekdanjih zaposlenih v Merkurju je torej na začetku leta dobilo izplačane tako odpravnine kot odškodnine.

"Sodnik nad sabo nima instance"
"Zatika se, ker sodnica, ki vodi postopek, noče prebrati dveh zakonov. Bere le enega, kjer ni striktno napisano, da so odškodnine prednostna terjatev, če bi pa prebrala še zakon o delovnih razmerjih, bi pa to lahko izplačala," je za MMC svoj pogled na zaplet opisal eden izmed nekdanjih delavcev Dušan Bodlaj.

V pripetih videoposnetkih lahko prisluhnete izjavi predsednika DZ-ja Gantarja po sestanku s predstavniki nekdanjih zaposlenih in pogovoru z enim izmed delavcev Dušanom Bodlajem.


"Naš državni in sodni sistem je pač tako naravnan, da sodnik nad seboj nima instance, ki bi ga lahko prisilila ali mu sugerirala drugačno določitev, kot jo je sprejel," je dodal. Ker so njihove izkušnje s parlamentom in poslanci do zdaj dobre, je Bodlaj prepričan, da se bo uredila tudi ta težava.

Prisilni poravnavi se končujeta
Predstavnik odpuščenih delavcev Maksimilijan Kalan pa je opozoril, da se prisilna poravnava Merkurja in Mersteela približuje koncu, saj naj bi bila sklenjena marca. "Upamo, da bomo v tem času našli neki dogovor, ki bo v korist vseh," je dodal.

Bodlaj za MMC: Sodnica noče prebrati dveh zakonov