Predstavniki združenj kovinske, elektronske in elektroindustrije ter industrije kovinskih materialov in livarn pri GZS-ju opozarjajo, da si podjetja v teh panogah ne morejo privoščiti dviga plač. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki združenj kovinske, elektronske in elektroindustrije ter industrije kovinskih materialov in livarn pri GZS-ju opozarjajo, da si podjetja v teh panogah ne morejo privoščiti dviga plač. Foto: MMC RTV SLO
Stavka
Sindikati so demonstracije pripravili pri vseh dozdajšnjih vladah in v večini primerov so bile uspešne, je ocenil predsednik ZSSS-ja Semolič. Upa, da bodo tudi tokrat demonstracije uspešne, če ne bo tako, je napovedal stopnjevanje pritiskov. Pri pokojninski zakonodaji, če bo potrebno, tudi z referendumom, pri najnižjih plačah pa s stavkami in drugimi možnostmi. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je Sindikat elektro in kovinske industrije Slovenije (SKEI) za 13. november napovedal splošno stavko v omenjenih treh industrijah. Med zahtevami je dvig najnižjih osnovnih plač na 600 evrov neto in enkratno izplačilo 150 evrov dodatka za člane sindikata.

Na drugi strani pa predstavniki združenj kovinske, elektronske in elektroindustrije ter industrije kovinskih materialov in livarn pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo, da si podjetja v teh panogah ne morejo privoščiti dviga plač. Strošek dela v dodani vrednosti je po njihovih besedah v precej podjetjih že zdaj previsok, poslovanje v letošnjem letu in pričakovanja za prihodnje leto pa niso spodbudni.

"Sprejem stavkovnih zahtev bi pomenil pogreb za veliko podjetij kovinske industrije," je opozorila direktorica združenja kovinske industrije pri GZS-ju Janja Petkovšek. Njenemu mnenju pa so se pridružili tudi Blaž Nardin iz družbe Gorenje Orodjarna, svetovalec direktorja v Gostol Gopanu Alojz Rot, predsednik uprave Iskre Dušan Šešok, predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak, direktor združenja kovinskih materialov Martin Debelak in direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek.

Semolič: Za dvig plač ni nikoli pravi čas
Ocena delodajalcev, da bi zaradi zvišanja minimalne plače brez dela ostalo okoli 74.000 ljudi, pa je po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) napačna. Po mnenju predsednika sindikata Dušana Semoliča je namenjena le ustrahovanju delavcev, da bi še naprej molčali.

Zahteva sindikata je po njegovih besedah povsem upravičena, saj zvišanje minimalne plače predstavlja pot do boljšega življenja delavk in delavcev, predstavlja pot do uspešnejšega dela v podjetjih in je hkrati pot do gospodarskega razvoja, saj bi se povečala kupna moč prebivalstva. Po posvetu vodstva ZSSS-ja s sindikalnimi zaupniki v koroških podjetjih je Semolič še dejal, da za dvig plač ni nikoli pravi čas, "medtem ko je vedno čas za dvig standarda najbogatejših".

Semolič je še izpostavil aktualne priprave na velik protestni shod delavcev v Ljubljani 28. novembra. S shodom želijo opozoriti politike, naj nemudoma umaknejo vsa izhodišča pokojninske reforme, ki so do delavcev "izrazito neprijazna, krivična in nekorektna". Sindikati ostro nasprotujejo opravljanju dela do 65. leta starosti. S protestnim shodom, ki ga je do zdaj podprlo tudi pet drugih sindikalnih central, pa bodo, kot omenjeno, zahtevali tudi dvig najnižjih plač.