Sarkozy je okrcal ekscese kapitalizma, ki so pripeljali do krize. Foto: Reuters
Sarkozy je okrcal ekscese kapitalizma, ki so pripeljali do krize. Foto: Reuters
Davos
V Davosu se bo v prihodnjih petih dneh zvrstilo več sto razprav, okroglih miz in delavnic. Foto: EPA
Davos išče rešitve za gospodarsko obnovo

Francoski predsednik je z uvodnim govorom v svetovljanskem švicarskem središču Davos odprl tradicionalni, že 40. forum, ki letos poteka pod naslovom "Izboljšati razmere v svetu: premisliti, preoblikovati, obnoviti".

Na petdnevnem forumu pričakujejo več kot 2.500 političnih in gospodarskih voditeljev iz več kot 90 držav, med njimi bo Davos obiskal tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Političnim in gospodarskim pomembnežem se bodo pridružili tudi številni predstavniki civilne družbe - igralci, pisatelji in arhitekti.

Kako preprečiti nadaljnje krize?
Trenutne svetovne razmere narekujejo tudi agendo foruma. V ospredju razprav bodo teme, ki so povezane s svetovno gospodarsko krizo in z izhodom iz krize. Udeleženci bodo razpravljali o prihodnjem modelu svetovne finančne ureditve, ki naj bi v prihodnosti preprečil podobne krize. Pričakovati je lahko burne razprave med politiki, ki se zavzemajo za temeljitejši nadzor finančnega upravljanja, in bankirji, ki svarijo, da bi to lahko ogrozilo okrevanje svetovnega gospodarstva.

Anketa, ki so jo izvedli ob začetku foruma, je pokazala, da večina - 81 odstotkov - vodilnih menedžerjev v prihodnost zre z optimizmom. Dve tretjini jih že v drugi polovici letošnjega leta pričakujeta izrazito izboljšanje konjunkturnih gibanj, okoli tretjina pa jih za letos napoveduje tudi izboljšanje poslovnih izidov. Pesimističnih jih je 16 odstotkov, v povratek k rasti v prihodnjih treh letih pa jih verjame kar 90 odstotkov.

Sarkozy je v strastnem nagovoru pozval k svetovnemu sodelovanju pri reguliranju finančnega sistema in napadel pretiravanje kapitalizma, predvsem velikanske bonuse bankirjev, ki je privedlo do ene največjih kriz v zadnjih desetletjih.

"To ni čas za veselje"
Letošnje srečanje je jubilejno, saj forum praznuje 40. obletnico. Idejni oče in ustanovitelj foruma Klaus Schwab je pred letošnjim dogodkom opozoril, da je treba znova premisliti o vrednotah, na katerih je do zdaj temeljil finančni sistem, in na novo vzpostaviti sistem. "V tem trenutki se nimamo ničesar veseliti," je ob začetku foruma pesimistično napovedal Schwab.

Kot je že v navadi iz preteklih let, tudi letos v Davosu pričakujejo demonstracije protikapitalističnih in protiglobalističnih skupin, zaradi česar bo za varnost udeležencev skrbelo na tisoče policistov, vojakov in varnostnikov. Organizatorje je pred začetkom foruma pretresla novica o smrti policijskega poveljnika Markusa Reinhardta, ki je bil vodja varnosti na forumu. Reinhardta so našli mrtvega v hotelski sobi, naredil pa naj bi samomor.

Davos išče rešitve za gospodarsko obnovo