Gaspari meni, da je treba iz vrste ukrepov izbrati tiste prave. Foto: MMC RTV SLO
Gaspari meni, da je treba iz vrste ukrepov izbrati tiste prave. Foto: MMC RTV SLO
Delavec
Obrtniki so opozorili na plačilno nedisciplino in padec naročil v lanskem letu. Foto: MMC RTV SLO
Gaspari izhodno strategijo predstavil obrtnikom

Prav tako so navzoči ob predstavitvi osnutka slovenske izhodne strategije menili, da je potrebno predlagano zvišanje minimalne plače pospremiti z ustreznimi spremembami v delovnopravni zakonodaji.

Minister za razvoj Mitja Gaspari je ob tem ponazoril, da je treba iz obstoječega "golaža" predlogov ukrepov narediti "užitno kosilo". "Takšno, ki bo omogočalo, da bo golaž po okusu kakovosten, da pa bo tisto, kar bo vanj dano, po takšnih cenah in vrednosti, da bomo lahko to tudi kupili, preden bomo začeli ta golaž kuhati," je Gaspari nadaljeval na podlagi primere, ki jo je pred njim podal podpredsednik OZS-ja Štefan Pavlinjek.

Lani do 50 odstotkov manj naročil
Lani so se naročila po njegovih besedah zmanjšala za od 20 do 50 odstotkov, največja težava pa je plačilna nedisciplina. "Stvar gre celo tako daleč, da ne moremo več financirati svojega poslovanja ali pa svojih proizvodenj," je dejal Pavlinjek. Vlado pozivajo, da sprejme ukrepe za rešitev, pri čemer predlagajo 30-dnevni plačilni rok in bistvene spremembe pri izvršbenih postopkih.

"To so pravi koraki, ki jih mora vlada v izstopni strategiji oziroma viziji za naprej upoštevati ter tako rešiti gospodarstvo, ki še diha in na katerem bo lahko temeljil razvoj slovenskega gospodarstva vnaprej," je poudaril Pavlinjek.

Minimalno plačo naj pospremijo tudi drugi ukrepi
Glede minimalne plače obrtniki upajo, da bo vlada ob spremembi zakonodaje uvedla tudi druge potrebne spremembe. "Minimalna plača je obrt in male delodajalce zelo prizadela. Tistim, ki so samozaposleni, se povečajo stroški tudi za 23 odstotkov, kar v teh časih ni pohvalno," je dejal podpredsednik obrtne zbornice.

Vlada v pomoč gospodarstvu z več ukrepi
Gaspari pa je opozoril, da mora Slovenija svoje ukrepe zastaviti pazljivo, saj si ob danih makroekonomskih razmerah nadaljnje rasti javnofinančnega primanjkljaja ne more več dovoliti. Ukrepi morajo zato hkrati omogočati fiskalno vzdržnost in socialno kohezivnost ter pomagati gospodarstvu. Vlada bo gospodarstvu pomagala med drugim z zmanjšanjem stroškov dela na strani prispevkov, skrajšanjem plačilnih rokov države, poenostavitvijo administrativnih postopkov, bolj poenotenim oziroma usklajenim sistemom finančnih spodbud za razvoj gospodarstva, prenovo delovanja trga dela ter sistema javnega naročanja.

Kam z vsemi družboslovci?
Posamezni obrtniki pa so ministra še opozorili, da je državna oz. lokalna samouprava prevelika, da šolski sistem ustvari preveč družboslovcev, da je socialni dialog padel na nizko raven in da vlada popušča sindikatom. Gaspari je ob tem poudaril, da se morajo za uspeh socialnega dialoga truditi vse strani.

Pripombe obrtnikov bo slišal tudi Pahor
Minister za razvoj je obrtnikom obljubil, da bo njihove predloge in pripombe prenesel tudi premierju Borutu Pahorju oziroma ministrom - na današnjo skupščino sta bila vabljena tudi gospodarski minister Matej Lahovnik in finančni minister Franc Križanič, a se je zaradi drugih obveznosti nista mogla udeležiti. Strategija za izhod slovenskega gospodarstva iz krize naj bi v parlamentarno obravnavo prišla februarja.

Gaspari izhodno strategijo predstavil obrtnikom