To je prvo zmanjšanje obsega BDP-ja po drugem četrtletju leta 1993. Foto: MMC RTV SLO
To je prvo zmanjšanje obsega BDP-ja po drugem četrtletju leta 1993. Foto: MMC RTV SLO
Franc Križanič
Slovenija bo uradno v recesiji to četrtletje, pravi Križanič in dodaja, da preobrat pričakuje v nekaj mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Gospodarska rast še naprej pada

Iz Statističnega urada Slovenije so še sporočili, da je to prvo zmanjšanje obsega BDP-ja po drugem četrtletju leta 1993. BDP se je v primerjavi s četrtletjem prej realno zmanjšal za 4,1 odstotka, v primerjavi s četrtim četrtletjem 2007 pa za 0,9 odstotka.

Naložbe v osebna vozila so se znižale za petino
V prvi polovici lanskega leta smo imeli 5,6-odstotno rast, v tretjem četrtletju se je tako gospodarska rast znižala na 3,9 odstotka, v zadnjem četrtletju pa je bila rast negativna. V zadnjem četrtletju so se precej zmanjšale tudi stopnje rasti številnih makroekonomskih kazalnikov. Najbolj se je to pokazalo pri izvozu blaga, ki se je realno zmanjšal za 9,4 odstotka in s tem največ prispeval k negativni gospodarski rasti v zadnjem četrtletju lani. Za 7,3 odstotka se je zmanjšala tudi vrednost uvoza blaga in storitev.

Realno so se za 5,3 odstotka zmanjšale tudi naložbe v osnovna sredstva, ki so imele v prvem četrtletju lanskega leta 16,9-odstotno rast. 5,5-odstotno negativno rast so na Sursu ugotovili pri naložbah v gradbene objekte, naložbe v stroje in opremo so se znižale za 6,1 odstotka. Za kar petino pa so se zmanjšale naložbe v osebna vozila.

Umar: Upad rasti posledica pospešenega prenosa finančne krize na druge sektorje
Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj ugotavljajo, da je upad gospodarske dejavnosti posledica pospešenega prenosa finančne krize v druge sektorje gospodarstva, kar se je najmočneje pokazalo v izvozni in investicijski dejavnosti. Med posameznimi gospodarskimi panogami je bilo znižanje dodane vrednosti največje v predelovalnih dejavnostih. Ker se spremembe gospodarskih dejavnosti na trgu pokažejo z zamikom, pa se je upad gospodarske dejavnosti v zadnjem lanskem četrtletju v gibanju na trgu dela pokazal v manjši meri, še ugotavljajo na Umarju. Spomladansko napoved gospodarske rasti bo Umar objavil prihodnji mesec.

Lahovnik: Znižanje BDP-ja skrb vzbujajujoče, a ne presenetljivo
Oglasil se je tudi gospodarski minister Matej Lahovnik, ki je dejal, da je znižanje bruto domačega proizvoda v zadnjem lanskem četrtletju za 0,8-odstotka skrb vzbujajoče, vendar ne presenetljivo. Slovenija je kot majhno odprto gospodarstvo zelo odvisna od izvoznega povpraševanja, saj kar okoli 70 odstotkov BDP-ja izvozi. Zato so tudi ocene prihodnjega gibanja BDP-ja odvisne od izvoznega povpraševanja.

Križanič: Slovenija bo to četrtletje uradno v recesiji
"Očitno je, da je drugi val krize prizadel slovensko gospodarstvo," je o zmanjšanju obsega BDP-ja v zadnjem lanskem četrtletju dejal finančni minister Franc Križanič. Kot glavna razloga je navedel padec izvoznega in investicijskega povpraševanja ter potrošnje. Slovenija bo uradno v recesiji to četrtletje, a Križanič preobrat pričakuje že v nekaj mesecih.

Drugi val krize je slovensko gospodarstvo očitno prizadel predvsem prek izvoznega povpraševanja, deloma investicijskega povpraševanja in zaradi zmanjšanja porabe, meni Križanič. "Zanimivo je, da je kljub rasti plač vidna tudi izrazita umiritev rasti porabe prebivalstva, kar dodatno vpliva na manjše povpraševanje in upad realnega bruto domačega proizvoda (BDP) v lanskem zadnjem četrtletju," je še dejal.

Leto 2008 1. četrtletje 2. četrtletje 3. četrtletje 4. četrtletje
BDP prilagojen na vpliv sezone
Spr. glede na predhodno obdobje 1,9 0,6 0,8 -4,1
Spr. glede na enako obdobje l. 2007 5,9 5,0 3,7 -0,9

A. M./T. K.

Gospodarska rast še naprej pada