Šesturna stavka bo drevi v igralnicah Park in Perla. Začela se bo ob 21. uri (slika je simbolična). Foto: EPA
Šesturna stavka bo drevi v igralnicah Park in Perla. Začela se bo ob 21. uri (slika je simbolična). Foto: EPA
Stavka
Uprava med drugim zahteva zamrznitev stavke do konca oktrobra 2010 (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO

Vodja pogajalske skupine uprave Hita Uroš Kravos je dejal, da jih poleg lastnikov, Kada, Soda in ministrstva za finance podpirajo tudi nekateri zaposleni, ki ne soglašajo z dejanjem sindikalistov. Po besedah Kravosa jim podporo izražajo s pošiljanjem anonimnih pisem, v katerih naj bi izpostavljali tudi to, da predstavniki sindikata niso pravi predstavniki ljudi, ki delajo v igralnicah.

Vertih: Predlogi uprave neresni oziroma zavajajoči
Kot je bilo zapisano, so bila pogajanja med predstavniki pogajalske skupine Hita in Sindikata igralniških delavcev Slovenije (Sids) prekinjena v petek. Po besedah predsednika Sidsa Zorana Vertiha so bili predlogi uprave na petkovih pogajanjih neresni oziroma zavajajoči, saj naj uprava ne bi popustila prav nikjer. Za Sids je najspornejše to, da niso utemeljili odpoklica oziroma odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času.

Kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, ni znano, Kravos je dejal, da bodo počakali do ponedeljka, da vidijo, kako bodo stvari potekale, obenem pa nameravajo pripraviti določene izračune in ovrednotiti izračune Sidsa ter jih pokazati zaposlenim in medijem. Hkrati je Kravos izrazil še presenečenje nad dejanji Sidsa.

Sids ima 12 stavkovnih zahtev
Sids ima sicer 12 stavkovnih zahtev, prva in glavna se nanaša na preklic odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času za igralništvo. To sta dva ukrepa, ki sodita med 28 ukrepov sanacijskega načrta Hita. Upravi med drugim očitajo kršenje podjetniške kolektivne pogodbe in zakonov v zvezi z zdravjem in varstvom pri delu ter neupoštevanje mnenja sindikata pri sanacijskem programu.

Uprava pa je Sidsu predložila tri predloge. Prvi je zamrznitev podjetniške kolektivne pogodbe do 31. oktobra 2010, hkrati pa je uprava od Sidsa tudi zahtevala, naj takoj imenuje pogajalsko skupino za dogovor o novi podjetniški kolektivni pogodbi. Drugi predlog uprave je bilo postopno uvajanjem novega sistema razporejanja delovnega časa, katerega učinke bi uprava merila dvakrat letno. Tretji predlog uprave na pogajalski mizi pa je bilo oblikovanje novega predloga sodelovanja zaposlenih pri delitvi dobička iz poslovanja.

Širitev stavke?
Hkrati je uprava zahtevala, da se stavka zamrzne do 31. oktobra 2010. Sids je predloge uprave zavrnil in vztraja pri svojih 12 stavkovnih zahtevah. Po Kravosovih besedah naj bi Sids celo napovedal širitev stavke v decembru in nadaljevanje do preklica.

Ker uprava Hita in Sids nista dosegla dogovora, bodo zaposleni v novogoriških igralnicah Park in Perla drevi izvedli šesturno stavko.

Hit je zaradi tega, kot so pojasnili v družbi, primoran zmanjšati poslovno škodo in izpad prihodkov, zato bo med stavko v največji mogoči meri aktiviral redno zaposlene, ki se zavedajo resnosti razmer, in študente. Škoda zaradi stavke naj bi po Kravosovih besedah znašala okoli 300.000 evrov.