Hrvaška se turizma oklepa kot rešilne bilke za gospodarstvo. Foto: EPA
Hrvaška se turizma oklepa kot rešilne bilke za gospodarstvo. Foto: EPA
Hrvaška
V hrvaškem morju se bo letos namakalo manj turistov kot lani. Foto: EPA

Predstavnik hrvaškega društva hotelskih delavcev Franco Palma je prepričan, da se bodo izognili katastrofi, in napoveduje, da bodo izgube v primerjavi z lani od pet do deset odstotkov. Hrvaško naj bi letos obiskalo od pol milijona do 1,1 milijona turistov manj kot lani, prenočitev pa naj bi bilo za od 2,8 do 5,7 milijona manj. Sicer pa izgube niso povsod enake; severni del obale je bolje obiskan od južnega. V Istri so v prvi polovici leta našteli za tri odstotke manj prenočitev.

Največ turistov s tradicionalnih trgov
Hrvaška je vrhunec sezone v začetku julija začela s približno 50.000 turistov manj kot v istem obdobju lani, poroča Večernji list. Največ gostov je še vedno s tradicionalnih hrvaških turističnih trgov, iz Nemčije, Avstrije, Italije in Slovenije.

"Najslabše stanje je v hotelih, v katerih je tudi za petino manj gostov kot lani. Zdaj večina poskuša dobiti goste s popusti, sicer pa je zdaj tudi 20-odstotno znižanje cen manj koristno, kot je bilo petodstotno pred meseci," pravi direktor nemškega turističnega operaterja ID Riva Selimir Ognjenović.

Turizem ne more rešiti primanjkljaja
Težko turistično sezono so na Hrvaškem predvideli, zato so v turistični kampanjo vložili 27 milijonov evrov, trikrat več kot lani. Leta 2008 so od turizma zaslužili 7,4 milijarde evrov, letos pa bo po mnenju analitikov dohodka od turizma za okoli 300 milijonov evrov manj. Hrvaška javnost pričakuje, da bo turizem rešil proračunski primanjkljaj, a minister za turizem Damir Bajs opozarja, da 15- ali 16-odstotni delež turizma v BDP-ju ne more rešiti proračuna v celoti. Ob polletju je bil turizem za 4,4 odstotke slabši kot lani, celotno gospodarstvo pa je imelo 6,7-odstotni padec.