Nadzorniki v prospektu opozarjajo na mogoča tveganja ob vplačilu novih delnic. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki v prospektu opozarjajo na mogoča tveganja ob vplačilu novih delnic. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz
Načrt uprave in nadzornikov predvideva pritok svežega kapitala, s katerim bi poplačali dolgove. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz - banke še vedno neenotne

V primeru prodaje delnic bi se v Istrabenz steklo 475 milijonov evrov kapitala. Ponudbena cena je enaka za obstoječe delničarje in druge morebitne vlagatelje, obstoječi delničari pa imajo skladno z veljavno zakonodajo in statutom prednostno pravico do vpisa novih delnic.

Po izdaji novih delnic bo osnovni kapital družbe znašal 165.249.081,36 evra, sestavljalo pa ga bo 39.600.290 navadnih imenskih kosovnih delnic z glasovalnimi pravicami. Novoizdane delnice bodo enakovredne obstoječim, imetniki obojih pa bodo imeli enake pravice.

Obstoječi delničarji lahko ponujene delnice vplačajo in vpišejo med 11. in vključno 18. junijem, drugi pa od 11. do vključno 26. junija. Vpis bo potekal na sedežu družbe Poteza v Ljubljani in v poslovanicah borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik po Sloveniji.

Cilj je prodaja vseh novoizdanih delnic
Ponudba bo veljala za uspešno, če bodo vplačane vse ponujene delnice, v nasprotnem primeru pa bodo vplačnikom vsa vplačana sredstva vrnili 26. junija. Skupno število vseh dodeljenih delnic in njihova porazdelitev bosta v primeru uspešne ponudbe objavljena 30. junija.

Nove delnice bi odpravile insolventnost?
Istrabenz namerava tako pridobljena sredstva uporabiti za odpravo insolventnosti družbe, kar bi lahko v primeru uspešne ponudbe naredili v celoti, je zapisano v povzetku prospekta. Družba bi finančna sredstva porabila za poplačilo vseh finančnih obveznosti v višini 435,8 milijona evrov, že unovčenih poroštev za 4,4, milijona evrov, rednih in zamudnih obresti v višini 15,8 milijona evrov ter obvez iz izvedenih finančnih instrumentov v višini 18,72 milijona evrov.

Neuspehu sledi uspešna prisilna poravnava?
Če bo ponudba neuspešna, pa Istrabenz meni, da obstaja najmanj 50-odstotna možnost za uspešno prisilno poravnavo. Predlog zanjo bo Isatrabenz, če vzroki za insolventnost ne bodo odpravljeni, podal 30. junija.

Naložba je lahko tvegana
Uprava in nadzorniki družbe v prospektu sicer opozarjajo, da vlaganje v ponujene delnice prinaša določena tveganja, povezana s poslovanje skupine Istrabenz, trgi, na katerih posluje, ter ponujenimi delnicami in trgi, na katerih se z njimi trguje. Navajajo tudi druga finančna, strateška, naložbena in pravna tveganja.

V primeru uspešne ponudbe bi se trgovanje z delnicami Istrabenza, ki so sicer uvrščene v standardno kotacijo trgovanja na Ljubljanski borzi, lahko začelo 17. julija.

A. K. K.

Istrabenz - banke še vedno neenotne