Steklarsko peč, ki se zdaj hladi, bi, če bi bil sklenjen dogovor, lahko zagnali že prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Steklarsko peč, ki se zdaj hladi, bi, če bi bil sklenjen dogovor, lahko zagnali že prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda Steklarske nove?

Pogovori o nadaljevanju proizvodnje v novoustanovljeni družbi Steklarska, proizvodnja stekla gredo v pravo smer, je nocoj po skoraj peturni seji povedal eden iz petih družbenikov podjetja Stjepan Miklaužić. Dejal je, da bodo pogovore z morebitnim strateškim partnerjem Martinom Kontejem nadaljevali v četrtek. Kot je pojasnil Miklaužić, so načelno dosegli soglasje o nadaljevanju proizvodnje, ki je prej potekala v Steklarski novi, v prvi fazi pa naj bi zaposlili 65 delavcev.

Martin Konte, ki je eden od dveh lastnikov ljubljanskega podjetja Konteus investicije, bi s prevzemom večinskega deleža zagotovil kapital, pa tudi pomoč pri vodenju družbe. Glede na predlog bi Kad, ki prek svoje odvisne družbe Posebne družbe za podjetniško svetovanje zagotovil do četrtine potrebnih virov za financiranje obratnih sredstev v šestih mesecih.

Steklarska bo Kontejevo ponudbo sprejela, če bodo ugotovili, da je ugodna tako zanje kot za stečajnega upravitelja. Direktor družbe Steklarska Andrej Zupan je pojasnil, da verjame, da bodo po sestanku z morebitnim strateškim partnerjem dosegli ustrezen dogovor. Konte naj bi po neuradnih podatkih v novoustanovljeni družbi želel pridobiti 80-odstotni lastniški delež, Kapitalska družba, ki bi podjetju pomagala z največ 100.000 evri, pa naj bi bila lastnica desetine.

Če bo dogovor dosežen, bi steklarsko peč, ki se trenutno ohlaja, lahko zagnali že prihodnji teden. Ob tem pa še ni znano, kdo naj bi družbo v primeru ponovnega zagona oskrboval z električno energijo in s plinom. Dozdajšnja dobavitelja Elektro Celje in Geoplin sta namreč zavrnila ponudbo Steklarske o vstopu v lastništvo. Novoustanovljenemu podjetju je električno energijo z odločenim rokom plačila za pol leta pripravljen dobavljati Gen-I.

Kakšna bo usoda Steklarske nove?