Nafto Lendava naj bi dokapitaliziral tuj strateški partner. Foto: RTV SLO
Nafto Lendava naj bi dokapitaliziral tuj strateški partner. Foto: RTV SLO
Nafta Lendava
Vlada si želi kupca, ki bi nakup obravnaval kot strateško naložbo in bil tržno ter finančno dovolj usposobljen, da bi pospeševal razvoj skupine z uvajanjem novih dejavnosti ter zagotavljal rast dodane vrednosti na zaposlenega. Kupec bo noral zagotavljati tudi rast števila zaposlenih in ponuditi čim višjo kupnino. Foto: Občina Lendava

Pomembneje je namreč pridobiti strateškega partnerja, ki bo družbo razvijal in vanjo vlagal dodatna sredstva ter tako zagotovil njen dolgoročni obstoj.

Zanimanje za Nafto Lendava je pokazalo več morebitnih tujih strateških partnerjev, med njimi tudi ruski Lukojl. Lani je pismo o nameri z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom podpisal prvi mož Lukojla Vagit Alekperov, a konkretnih predlogov za zdaj še ni bilo.

Strateški partner naj bi dokapitaliziral družbo
Medtem so v javnost prišle informacije, da naj bi bila nadaljnja privatizacija družbe ustavljena zaradi prihoda strateškega partnerja, ki bi bil pripravljen Nafto Lendava dokapitalizirati, za kar naj bi se pretekli teden odločila komisija za prodajo družbe. Na ministrstvu to zanikajo.

Strateški partner, mednarodna družba, ki ima sedež v EU-ju, a ne gre za veliko podjetje v svetovnem merilu, naj bi bil pripravljen s precejšnjimi sredstvi dokapitalizirati Nafto Lendava. V kratkem naj bi predstavil strategijo razvoja, potem pa naj bi o tem odločala vlada.

Nafta Lendava stara več kot 50 let
Nafta Lendava je bila ustanovljena leta 1945 kot naftno podjetjev okviru zagrebškega naftnega Kombinata za nafto in plin. Dolga leta je predstavljala gonilno silo gospodarstva na območju Lendave.

Družba je v 100-odstotni lasti države, leta 2005 pa se ji je s prisilno poravnavo ponudila priložnost za izhod iz krize in konkurenčen nastop na trgu. Danes deluje kot družba s šestimi hčerinskimi podjetj.

Program dokapitalizacije družbe je vlada sprejela oktobra lani, predmet prodaje pa je celotni poslovni delež v nominalni višini 2,6 milijarde SIT, ki naj bi ga po terminskem načrtu prodali do konca letošnjega leta.