Za nadaljevanje obstoječih trendov je nujno nadaljevanje reform, je prepričan gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: EPA
Za nadaljevanje obstoječih trendov je nujno nadaljevanje reform, je prepričan gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: EPA
false
Med ključnimi dosežki je omenil ustanovitev direktorata za les, ki skrbi za ustvarjanje sistemskih pogojev za revitalizacijo lesne panoge, in vnovično osamosvojitev Slovenske turistične organizacije (STO). Foto: BoBo

Na gospodarskem ministrstvu je danes potekala ustanovna seja sveta za internacionalizacijo gospodarstva, ki sta jo sklicala sopredsedujoča, gospodarski in zunanji minister Zdravko Počivalšek ter Karl Erjavec. Cilj delovanja sveta je podpora slovenskim podjetjem pri izvoznih dejavnostih in tujim investitorjem pri vstopu na slovenski trg.

Ob predstavitvi dela in načrtov ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je Zdravko Počivalšek poudaril, da okrevanje slovenskega gospodarstva "pomeni le to, da smo negativni trend obrnili navzgor in da se šele približujemo letu 2008," je dejal in opozoril pred povečanjem apetitov. Za nadaljevanje obstoječih trendov je nujno nadaljevanje reform, je prepričan.

Kot je dejal, je bilo gospodarsko ministrstvo v prvem letu dela vlade premierja Mira Cerarja dejavno na več področjih. Med ključnimi dosežki je omenil ustanovitev direktorata za les, ki skrbi za ustvarjanje sistemskih pogojev za revitalizacijo lesne panoge, in vnovično osamosvojitev Slovenske turistične organizacije (STO).

Želi si, da bi ustvarili pogoje, na podlagi katerih bo lahko STO bolje promoviral Slovenijo v tujini. "Za rast in razvoj slovenskega turizma je treba imeti več tujih gostov. To je alfa in omega vsega," je dejal in menil, da se lahko turizem doma zgolj preživlja. Osnovni cilj na področju turizma je tako povečati priliv iz tujskega turizma z dveh na tri milijarde evrov.

Ključna je krepitev konkurenčnosti
Kot ključno nalogo za nadaljnje delo gospodarski minister izpostavlja krepitev konkurenčnosti gospodarstva. Ključne dejavnosti bodo usmerjene v zmanjševanje administrativnih ovir, stroškov dela in prožno delovno zakonodajo.

Glede področja stroškov dela je spomnil, da pripravlja ministrstvo za finance davčno reformo, gospodarsko ministrstvo pa snuje zakon o nagrajevanju uspešnosti delavcev iz dobička. Trenutno ga usklajujejo s finančnim ministrstvom, DZ pa bi ga lahko sprejel na začetku prihodnjega leta.

Vse večja internacionalizacija gospodarstva
Državni sekretar na ministrstvu Aleš Cantarutti je podrobneje spregovoril o internacionalizaciji gospodarstva. Spomnil je, da so s pomočjo drugih ministrstev, zbornic in deležnikov pripravili in sprejeli program spodbujanja internacionalizacije za obdobje 2015-2020 in izvedbeni dokument Mednarodni izzivi, ki velja za letošnje in prihodnje leto. Kot ključne trge so izpostavili Japonsko, ZDA in Turčijo.

Povedal je tudi, da bodo evropska sredstva po novem prvič namenjena tudi spodbujanju internacionalizacije. Da bi se čim bolj prilagodili potrebam podjetnikov, so na ministrstvu že uvedli t. i. govorilne ure, na katerih skupaj s podjetji ugotavljajo, katera so tista področja in smeri, ki so zaželena oz. potrebna za slovensko gospodarstvo.

Pozitivno je ocenil tudi sodelovanje Slovenije na svetovni razstavi Expo v Milanu. "Smo ena redkih držav, ki je Expo izkoristila tudi za promocijo svojih podjetij," je dejal.

Delo na področju deregulacije še ni končano
Državna sekretarka Margareta Guček Zakošek pa je podrobneje predstavila dejavnosti ministrstva na zakonodajnem področju. Med drugim je spomnila, da je začela pred kratkim veljati novela zakona o gospodarskih družbah, ki bo še nadgrajen, predlog novele zakona o prevzemih je v parlamentarnem postopku, novelo zakona o trgovini, ki odpravlja izobrazbene pogoje za opravljanje poklicev trgovskega poslovodje in prodajalca, pa je DZ prav tako že sprejel.

Delo na področju deregulacije sicer še ni končano. Ministrstvo načrtuje tudi deregulacijo poklica turistični vodnik. DZ naj bi zakon, ki bo to omogočil, sprejel marca prihodnje leto, je napovedala Guček Zakoškova.

Še hitrejša pot do sprememb
Na vprašanje, ali spremembe potekajo dovolj hitro, je Počivalšek dejal: "Zadeve se premikajo, še vedno prepočasi, ampak smo v vzponu in hitrost povečujemo."

Vlada se po njegovih besedah zaveda, da Slovenija živi od gospodarstva in da 75 odstotkov gospodarske rasti ustvarijo izvozniki. "Naredili bomo vse, da se pogoji za konkurenčnost izboljšajo," je zagotovil.

Na gospodarskem ministrstvu je danes potekala ustanovna seja sveta za internacionalizacijo gospodarstva, ki sta jo sklicala sopredsedujoča, gospodarski in zunanji minister Zdravko Počivalšek ter Karl Erjavec. Cilj delovanja sveta je podpora slovenskim podjetjem pri izvoznih dejavnostih in tujim investitorjem pri vstopu na slovenski trg.