Do ponedeljka morajo stranke poravnati morebitne minuse na računih. Foto: BoBo
Do ponedeljka morajo stranke poravnati morebitne minuse na računih. Foto: BoBo

Preostala sredstva na računih bo banka nakazala na druge izbrane račune strank, negativna stanja pa je treba poravnati. Banka tako končuje poslovanje z osebnimi računi fizičnih oseb, poslovanje z varčevalnimi računi ter kartično in gotovinsko poslovanje. Od ponedeljka tako ne bodo delovale ne plačilne kartice, ne spletna banka, ne bankomati.

Komitenti lahko svoje račune zaprejo sami, drugače bo to storila banka sama. O opustitvi poslovanja s fizičnimi osebami so v banki stranke sicer obvestili že decembra lani. Že takrat so stranke prosili, naj jim, če je na njihovem osebnem ali varčevalnem računu še razpoložljivo stanje, zaradi izplačila denarja čim prej sporočijo številko osebnega računa pri drugi banki ter predložijo dokazilo o njegovem lastništvu.

Enako velja za primere, ko imajo posamezniki pri Factor banki vezano vlogo. Pogoji vezave in roki zapadlosti depozitov sicer v celoti ostajajo nespremenjeni. Če imajo komitenti negativno stanje na osebnem računu, morajo dolg do ponedeljka poravnati.

Pozor pri prejemanju dohodkov
Stranke, ki so do zdaj dohodke prejemale na račun pri Factor banki, morajo s podatki o novem osebnem računu seznaniti tudi izplačevalce dohodkov ter na novi račun prenesti vse odprte trajnike in direktne obremenitve.

V procesu likvidacije
Factor banka je z mariborsko Probanko od 6. septembra lani v postopku nadzorovane likvidacije. Proces prestrukturiranja, ki predvideva postopno prenehanje poslovanja obeh bank, naj bi bil končan do konca leta 2016. Iz Probanke podobne odločitve o prenehanju osebnega bančništva za zdaj še niso sporočili.