Lukoil je interes za vstop na slovenski naftni trg izrazil že med pogovori s slovensko delegacijo, ki je konec maja obiskala Moskvo, in med njegovim obiskom v Sloveniji sredi maja. Foto: EPA
Lukoil je interes za vstop na slovenski naftni trg izrazil že med pogovori s slovensko delegacijo, ki je konec maja obiskala Moskvo, in med njegovim obiskom v Sloveniji sredi maja. Foto: EPA
Lukoil je glede na dokazane naftne rezerve drugo največje zasebno podjetje na svetu. Nadzoruje kar 1,3 odstotka svetovnih zalog. Foto: EPA
Trgovanje z vrednostnimi papirji Petrola je zaradi pomembnosti današnjega dogodka, ki bi lahko vplival na ceno delnic, za danes končano. Foto: RTV SLO

Vlada in druga največja ruska naftna družba naj bi do konca leta pripravili konkretne predloge o obliki in poteku privatizacije edine slovenske rafinerije. Takrat bo znanega tudi več o tem, koliko si bo država od prodaje deleža Nafte Lendava lahko obetala. Slovenska vlada je ustanoviteljica, s čimer je Republika Slovenija 100-odstotna lastnica omenjene družbe. Predtem bo morala posebna komisija za privatizacijo v sestavi ministrstva pripraviti osnutek načrta za njeno izvedbo, ki naj bi bil prav tako pripravljen do konca leta.

Slovenska vlada za pristop v Nafto Lendava zahteva izpolnitev več pogojev, želi pa si predvsem prisotnosti vlagatelja, ki ni močen le krajevno, ampak tudi regionalno, in je pripravljen zagotoviti nadaljnji razvoj lendavske družbe.

Minister Vizjak je ob pogovorih z Alekperovim podprl tudi morebiten skupni nastop Lukoila in Petrola na trgih nekdanje Jugoslavije, kjer je ruska družba z verigo svojih poslovalnic že prisotna.

Ruski načrti s Petrolom
Petrol in Lukoil sta sklenila sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja. Družba z imenom Petrol Lukoil bo s prodajo naftnih derivatov pristona na območju srednje in jugovzhodne Evrope. Za matični družbi bo osnova za širjenje v Albanijo, Grčijo, Italijo in Avstrijo.

V družbi, ki bo imela sedež v Sloveniji, bo imel Petrol večinski, tj. 51-odstotni delež, Lukoil pa 49-odstotnega. Upravljanje družbe bo temeljilo na slovenskih strokovnjakih. Do leta 2009 naj bi imela v regiji 1.250 bencinskih servisov, ustvarila 4,5 milijarde evrov dohodkov od prodaje in 75 milijonov evrov dobička.

Petrol in Litasko, hčerinska družba Lukoila za trgovanje z naftnimi derivati, pa sta podpisala pogodbo o dolgoročni dobavi naftnih derivatov. Tako je Petrol slovenskemu energetskemu trgu zagotovil dolgoročen dostop do naftnih derivatov po konkurenčnih cenah.

Nadzorni svet Petrola je pretekli teden predstavil razvojno strategijo do leta 2010, ki predvideva tudi preoblikovanje družbe v holding, s tem pa pristop strateškega partnerja. Oblikovanje v holdinško skupino bo Petrolu omogočilo rast v eno največjih energetskih skupin v jugovzhodni Evropi. Za razvojne strategije so do leta 2010 iz lastnih žepov in s krediti namenili 83 milijard SIT.

Partnerji naj bi morali pri sodelovanju s Petrolom upoštevati tri pogoje: da je večinski lastnik hčerinskega podjetja družba Petrol, da mora imeti hčerinska družba sedež v Sloveniji in da mora upravljanje podjetja potekati po slovenskih standardih.

Trgovanje z delnicami Petrola na Ljubljanski borzi je zaradi današnjih razgovorov prekinjeno do zaprtja borze.

Odmevi
Direktor družbe Nafta Lendava, Cveto Žalik, je za MMC povedal, da uprava podpira načrte lastnika - države, da najde najugodnejšega strateškega partnerja. Hkrati upa, da se bo postopek prodaje čim prej končal in s tem omogočil nadaljnji razvoj Nafte Lendava ter regije. Vodstvo Nafte Lendava pričakuje, da bo aktivno sodelovalo pri nadaljnjih dogovorih o privatizaciji.

V OMV Slovenija skladno s svojo poslovno politiko ne komentirajo dogodkov, povezanih s konkurenco.