V torek je bilo na s Petrolovimi delnicami na ljubljanski borzi sklenjenih za dobre pol milijarde poslov. Foto: RTV SLO
V torek je bilo na s Petrolovimi delnicami na ljubljanski borzi sklenjenih za dobre pol milijarde poslov. Foto: RTV SLO
Predsednik uprave Patrola Marko Kryžanovski
Konec junija je uprava Petrola z italijansko družbo ENI sklenila preučiti področja, na katerih bi bilo sodelovanje med družbama lahko še uspešnejše. Foto: RTV SLO

Drugi od razlogov pa naj bi bila namera Petrola, da aktivneje deluje v širši regiji, meni Karel Lipnik iz borznoposredniške hiše Ilirika, a opozarja, da nobena od teh špekulacij ni bila uradno potrjena.

V primeru prevzema tujega strateškega partnerja Grega Meden iz KD Groupa napoveduje rast Petrolovih delnic do 150.000 SIT, a je takšen prevzem malo verjeten. Morebitni partnerji, ki bi se lahko povezali s Petrolom, pa so Lukoil in Gazprom ter ENI.

Uradnih informacij o povezovanju ni
Vendar se Petrol lahko poveže samo na ravni hčerinskih družb, večinsko pa ostane v domači lasti. Karel Lipnik opozarja, da trenutno sicer ni nobene konkretne informacije o morebitnem prevzemu Petrola, a je obseg sklenjenih poslov in rast delnice prevelika, da bi lahko govorili le o povpraševanju s strani špekulantov. Nakup je namreč skoncentriran le na podjetja s štajerskega in primorskega konca.

Med morebitne slovenske partnerje, s katerimi bi se lahko povezal Petrol, pa Grega Meden omenja Istrabenz ali Mercator.

Vlagatelji naj bodo previdni
Oba borzna analitika pa opozarjata, da je trenutna vrednost delnic špekulativna in nima podpore v poslovnih rezultatih. Karel Lipnik dodaja, da v primeru neugodnih razmer delnica Petrola lahko zdrsne na raven, ki jo je dosegala pred meseci.

300. Petrolov servis
Sicer pa je družba Petrol na avtocestnem odseku Razdrto - Fernetiči pri kraju Povir odprla že svoj 300. bencinski servis.