Enotni tečaj delnic Petrola se je dvignil za osem odstotkov. Foto: RTV SLO
Enotni tečaj delnic Petrola se je dvignil za osem odstotkov. Foto: RTV SLO
Borza v New Yorku
Indeks Dow Jones je končal 0,7 odstotka višje. Foto: EPA

Prometa z delnico Petrola je bilo za dobre pol milijarde tolarjev, njegov enotni tečaj pa se je dvignil za kar slabih osem odstotkov. Podobno se je prebudila tudi Krkina delnica. Najvišji posli z njo so se sklepali po 154.500 tolarjev oziroma po dobrih pet odstotkov višjem tečaju kot včeraj.

Druge delnice so bile le bleda senca zgoraj omenjenih dveh. Nekoliko bolj prometna (160 mio. tolarjev) je bila z 2-odstotno rastjo še delnica Luke, medtem ko je tudi danes Gorenjeva delnica vztrajala pri 5.400 tolarjih. Savina delnica se je zavihtela na 44 tisočakov (+2,73 odstotka), podražile so se tudi delnice Intereurope (+1,25 odstotka) in Mercatorja (+0,42 odstotka).

Na prostem trgu je imela zaradi novice o preoklikovanju v vzajemni sklad največjo rast delnica Ida Zlata moneta 1 (+5,38 odstotka). O preoblikovanju se bo odločalo na avgustovski skupščini, id pa naj bi postal vzajemni sklad novembra letos.

Delniški indeks SBI20 je ob pridobil 2,69 odstotka (5.224 točk), indeks blu chipov SBITOP 4,1 (1.230 točk), indeks PIX pa 1,57 odstotka (4.109 točk).

Pred dnevom neodvisnosti vzdušje pozitivno
Wall Street je bil kljub pričakovanju praznika neodvisnosti in nižjemu prometu obarvan v zeleno. Indeks Dow Jones je končal 0,7 odstotka višje (11.228 točk), indeks Nasdaq pa 0,8 odstotka (2.190 točk).

Delnica avtomobilskega velikana General Motorsa, ki je zaradi mogočega vstopa v partnerstvo z Nissanom in Renaultom zadnje dni pridobivala na vrednosti, je včeraj končala pod gladino. Prodaja GM-ja na ameriškem trgu je bila namreč v zadnjem mesecu za kar 25,9 odstotka nižja kot v juniju 2005.

V Tokiu je Indeks Nikkei (+0,7 odstotka) sledil Wall Streetu. Zmanjšana bojazen pred dvigom ključne obrestne mere v Ameriki je spodbudila predvsem delnice družb, ki so močno odvisne od izvoza v Ameriko.

Evropski trgi so bili danes brez prave smeri. Večina pomembnejših indeksov se je gibala negativno, mirno trgovanje pa je bilo usmerjeno bolj v analitična poročila investicijskih bank. Delnica britanske družbe Vodafone je bila tako po spremembi priporočila Deutsche Bank iz "drži" v "kupi" med zmagovalkami današnjega dne.