Merkurjeve trgovine bodo postale del Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Merkurjeve trgovine bodo postale del Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Mercator
Mercator si obeta, da bo s prevzemom divizije Merkur postal vodilni trgovec s tehničnim blagom v jugovzhodni Evropi. Foto: RTV SLO
Mercator prevzema Merkur

Podpisana namera predvideva izločitev divizije Merkur iz skupine Merkur, Mercator pa bo ob morebitnem prevzemu ohranil blagovno znamko Merkur ter pod njenim okriljem zaokrožil celotno tehnično trgovino Merkurja in Mercatorja.

Kot del kupnine je predvidenih tudi 10 odstotkov novih delnic družbe Mercator, ki jih nameravajo izdati iz odobrenega kapitala v skladu s statutarnimi določbami Mercatorja. Ta bo začel pregled Merkurjevega poslovanja, ki naj bi ga končal do konca julija. Morebitno transakcijo bo pregledal tudi Urad za varstvo konkurence.

Prodaja zaradi finančnih težav Merkurja?
Znano je, da se Merkur že dalj časa spopada s finančnimi težavami, a iz Merkurja sporočajo, da del skupine prodajajo zaradi krepitve družbe in "da bi s tako spremembo zadostili vsem pritiskom, zaradi katerih lastništvo širšega kroga zaposlenih ni več zaželeno in sprejemljivo". Ugibanja o prodaji so stara že nekaj mesecev, med razlogi pa so slabo poslovanje družbe in dolgovi, ki si jih je Merfin nakopal s prevzemom Merkurja.

Znano je, da so vodilni menedžerji Merkurja pod okriljem družbe Merfin leta 2007 izvedli menedžerski odkup podjetja, kar je naletelo na številne kritike. Znova so poudarili, da je bil prevzem izveden "pregledno, po pošteni ceni, v celoti v skladu s takratno zakonodajo in s pridobitvijo potrebnih dovoljenj vseh nadzornih institucij". Težave Merkurja naj bi se začele z gospodarsko krizo, saj je postal "dostop do finančnih virov zelo omejen, začela se je slabšati finančna disciplina naših kupcev, naraslo pa je tudi število stečajev teh kupcev", odločitev o prodaji pojasnjujejo v Merkurju.

Za delavce ne bo sprememb
Merkur naj bi po prevzemu ostal samostojno podjetje v okviru Mercatorja, tako da se za delavce Merkurja naj ne bi nič spremenilo. Nadaljnji razvoj družbe pa bi potekal v okviru Mercatorja, so pojasnili v Merkurju.

Ker ima Merkur tudi trgovine v tujini, bo divizija pred prevzemom preoblikovana tako, da bi skupaj s svojimi odvisnimi družbami na trgih v tujini obsegala le sredstva in obveznosti divizije Merkur, preostala sredstva in obveznosti pa bodo predhodno izločili, so dejali v Mercatorju.

Obe družbi si od sodelovanja veliko obetata. Mercator, ki je vodilni trgovec z živili in izdelki vsakdanje rabe v jugovzhodni Evropi, bi s strateško povezavo z Merkurjem postal tudi vodilni trgovec s tehničnim blagom. Merkurju po "izgubi" divizije Merfin ostajata še divizija Meersteel (proizvodnja in prodaja metalurških izdelkov) in Big Bang (prodajalne potrošne elektronike).

Mercator prevzema Merkur