Mol naj bi zmanjšal izpuste ogljikovega dioksida za 25.000 ton. Foto: Reuters
Mol naj bi zmanjšal izpuste ogljikovega dioksida za 25.000 ton. Foto: Reuters

Zeleni vodik bodo uporabljali predvsem v lastnem omrežju za proizvodnjo goriva. Naložba je bila vredna 22 milijonov evrov.

Kot so med tednom sporočili iz Mola, bodo v obratu v Szazhalombatti letno lahko proizvedli 1600 ton zelenega vodika, pri tem pa uporabljali električno energijo, ki prihaja iz obnovljivih virov. Izpuste ogljikovega dioksida naj bi v skupini tako zmanjšali za 25.000 ton.

Nova tehnologija bo postopoma nadomestila proizvodni proces na podlagi zemeljskega plina, ki trenutno predstavlja šestino skupnih izpustov ogljikovega dioksida skupine.

"Zeleni vodik je čist in vsestranski vir energije, ki ga trenutno uporabljamo pri proizvodnji goriva s ciljem zmanjševanja ogljičnega odtisa rafinerije. V skladu z načrti pa ga bomo predvidoma kmalu lahko uporabljali tudi neposredno v prometnem sektorju. Proizvodnja in uporaba zelenega vodika na inovativen način podpira zeleni prehod," je ob tem dejal direktor področja novih in trajnostnih virov v skupini Mol Adam Horvath.

Podobna obrata Mol gradi še na Reki in v Bratislavi, kjer bi se proizvodnja po Horvathovih napovedih lahko začela leta 2026.

Energetska skupina Mol s sedežem v Budimpešti je sicer navzoča v več kot 30 državah, z bencinskimi servisi tudi v Sloveniji.