Gea je največji slovenski proizvajalec jedilnih olj z vodilno pozicijo pri oskrbi slovenskega trga z rafiniranimi, nerafiniranimi in specialnimi olji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Gea je največji slovenski proizvajalec jedilnih olj z vodilno pozicijo pri oskrbi slovenskega trga z rafiniranimi, nerafiniranimi in specialnimi olji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Večina lastnikov oljarne Gea - v lasti imajo 60,15 odstotka osnovnega kapitala - je minuli ponedeljek podpisala sporazum o skupni prodaji delnic. Sporazum so tako podpisali KD Kapital, KD Skladi, KD Group in Družba za upravljanje terjatev bank, ki je postala solastnik slovenskega proizvajalca jedilnih olj z vodilno pozicijo pri oskrbi slovenskega trga z rafiniranimi, nerafiniranimi in specialnimi olji po prevzemu terjatev NLB-ja do propadlih cerkvenih skladov Zvon 1 in Zvon 2, ki sta po poročanju Dela še vedno četrtinska lastnika oljarne.

Po poročanju Dela prodajalci oljarne računajo na kupce iz srednje Evrope ali iz okoliške regije. Oljarna Gea sicer na domačem trgu ustvari približno 77 odstotkov prihodkov. Prodaja na tuje trge se je letos z lanskih 12,3 povečala že na 22,9 odstotka.

Okoli 100 zaposlenih
Oljarna, ki zaposluje okoli 100 ljudi, je do konca septembra ustvarila za 21 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 15 odstotkov več v primerjavi z lanskim enakim obdobjem in 18 odstotkov več, kot so načrtovali, je razvidno iz objavljenega poročila na spletni strani Ljubljanske borze.

Vodstvo podjetja poslovanje v prvih devetih mesecih ocenjuje kot dobro glede na razmere v branži. Rezultati so po njihovem mnenju odraz nekoliko boljših razmer v poslovnem okolju, pa tudi tudi izrazitega povečanja obsega izvoznih aktivnosti. Če se ne bodo srečevali s povečanimi odpisi oziroma popravki terjatev, uprava verjame, da bodo dosegli načrtovane rezultate in pozitiven rezultat ob koncu leta.