V Goriških brdih je po ocenah od 150 do 200 hektarjev oljčnikov. Letno na novo posadijo oljke na približno desetih hektarjih. Foto: BoBo
V Goriških brdih je po ocenah od 150 do 200 hektarjev oljčnikov. Letno na novo posadijo oljke na približno desetih hektarjih. Foto: BoBo

V Goriških brdih je po ocenah od 150 do 200 hektarjev oljčnikov. Letno na novo posadijo oljke na približno desetih hektarjih, kar je zagotovo tudi plod projekta Uelje 1, sofinanciranega iz evropskih sredstev, v okviru katerega so postavili oljarno. Letos so jo obnovili, na zagon pa čaka tudi linija za stekleničenje olja. Oljarna dela pod streho vinske kleti Dobrovo, ki dobro sodeluje z društvom oljkarjev Brda. Direktor vinske kleti Silvan Peršolja: "Mi naredimo tisti del, ki ga znamo, vse strokovne odločitve pa prepuščamo oljkarskemu društvu, ki je najbolj usposobljeno za to. Medsebojno se podpiramo."

In razmišljajo tudi o skupnem nastopu, saj sta vinarstvo in oljkarstvo tesno povezana in pomenita zgodbo o teritoriju. Sicer pa društvo oljkarjev Brda, ki šteje 240 članov, dobro sodeluje tudi z Goriškim društvom. Pripravljajo ustanovitev skupine proizvajalcev. Cilje pojasnjuje predsednik briških oljkarjev Elizej Prinčič: "Cilj projekta je, da povežemo vse večje proizvajalce na Goriškem v enotno blagovno znamko ter dosežemo enotna pravila in enoten pristop na trgu."

Trenutno pripravljajo proizvodni pravilnik, na podlagi katerega bodo tudi zaščitili blagovno znamko Uelje, da bo olje prepoznavno kjer koli na trgu.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Slovenija