Slovenske železnice so se s 1. septembrom preoblikovale v holding, ki bo v celoti zaživel z januarjem prihodnje leto. Foto: BoBo
Slovenske železnice so se s 1. septembrom preoblikovale v holding, ki bo v celoti zaživel z januarjem prihodnje leto. Foto: BoBo
Božičnic na SŽ-ju ne bo

Po potrditvi obeh članov na nadzornem svetu bo lahko novo poslovodstvo Slovenskih železnic začelo svoj mandat. Ob imenovanju nove uprave železnic bodo nadzorniki razrešili dozdajšnje vodstvo družbe z Goranom Brankovičem na čelu.

"Podjetje se je postavilo na trdnejše finančne temelje"
Brankovič dobri dve leti vodenja Slovenskih železnic ocenjuje kot uspešni, saj so preprečili stečaj podjetja, "ki se je z vračilom izpadlega kapitala postavilo na trdnejše finančne temelje".

Uspešno je bila izpeljana prva faza kadrovskega prestrukturiranja. Zmanjševanje števila zaposlenih je potekalo dogovorno, na socialno vzdržen način in brez prehajanja delavcev v odprto brezposelnost.

Upad števila potnikov, vendar boljše poslovanje v tovornem prometu
Poslovni prihodki potniškega prometa so za načrtovanimi in lanskimi zaostali za 1,1 odstotka, zaznali pa so tudi rahel upad števila potnikov. Z okrepljenimi tržnimi dejavnostmi ob hkratnem postopnem oživljanju evropskega trga pa jim je po besedah Brankoviča uspelo izboljšati poslovanje v tovornem prometu, saj se je povprečna mesečna količina prepeljanega tovora povečala za 25 odstotkov.

O imenih še nič
Prvi nadzornik SŽ-ja Bojan Brank je pojasnil, da so nadzorniki z Blejčevim predlogom za člana uprave že seznanjeni, a o imenih ni želel govoriti. "Nadzorni svet bo ali ne bo dal soglasja na predlog mandatarja," je dejal.

Nadzorniki so Igorja Blejca za generalnega direktorja imenovali 24. oktobra, njihovo izbiro pa je dva dni pozneje potrdila še Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS.

Holding bo zaživel januarja
Nova uprava železnic bo torej štiričlanska. Po mandatarskem sistemu je dva člana uprave nadzornikom v potrditev predlagal generalni direktor, za imenovanje četrtega člana pa je odgovoren svet delavcev. Ta je za svojega predstavnika v upravi že imenoval Alberta Pavliča, zdajšnjega delavskega direktorja.

Slovenske železnice so se 1. septembra preoblikovale v holding, ki bo v celoti zaživel januarja prihodnje leto.

Božičnic na SŽ-ju ne bo