Nadzorniki NFD Holdinga so upravi dali zeleno luč za dokapitalizacijo Istrabenza, nadzorniki Petrola pa v dokapitalizaciji ne sodelujejo, temveč želijo kupiti 51-odstotni delež Istrabenzove Instalacije. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki NFD Holdinga so upravi dali zeleno luč za dokapitalizacijo Istrabenza, nadzorniki Petrola pa v dokapitalizaciji ne sodelujejo, temveč želijo kupiti 51-odstotni delež Istrabenzove Instalacije. Foto: MMC RTV SLO
Petrol
Nadzorni svet Petrola je na seji sklenil, da družba v dokapitalizaciji Istrabenza ne sodeluje, bo pa posredovala zavezujočo ponudbo za nakup 51-odstotnega deleža v Istrabenzovem podjetju Instalacija, kar po njihovih besedah v celoti izpolnjuje pričakovanja konzorcija bank. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet Petrola je namreč sklenil, da družba v dokapitalizaciji Istrabenza ne sodeluje, bo pa posredovala zavezujočo ponudbo za nakup 51-odstotnega deleža v Istrabenzovem podjetju Instalacija. Predlagani odkup bo namreč v celoti izpolnil pričakovanja konzorcija bank, so še poudarili v Petrolu.

Iz Petrola, ki je s 33,6 odstotka največji posamični lastnik Istrabenza, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da bo tako "prek realizacije kapitalskih dobičkov družbi zagotovljeno ciljno povečanje kapitala, hkrati pa bo družbi omogočen tudi dostop do novih finančnih virov".

Po navedbah Petrola je dodatna pojasnila posredoval tudi predsednik uprave Istrabenza Bogdan Topič. Nadzorniki so "po temeljiti ekonomski in pravni analizi" v celoti potrdili predlog uprave družbe o nakupu deleža v Instalaciji, in sicer "po tržni vrednosti, ocenjeni s strani pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij". Prvi nadzornik Petrola Tomaž Kuntarič pa je po seji dejal, da v podjetju že ves čas podpirajo aktivnosti, ki bi privedle do ustrezne rešitve in sanacije koprskega holdinga.

NFD Holding za dokapitalizacijo
Sicer pa so nadzorniki NFD Holdinga, ki ima v lasti 14 odstotkov Istrabenza, na izredni seji sprejeli odločitev za dokapitalizacijo koprskega holdinga. "Nadzorni svet NFD Holdinga je danes na svoji izredni seji upravi družbe podal soglasje za sodelovanje pri dokapitalizaciji in oziroma ali zagotovitvi podrejenega kredita družbi Istrabenz z denarnimi sredstvi v višini štiri milijone evrov," so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz NFD Holdinga.

Kot je znano, so banke upnice, ki jim koprski holding dolguje približno 350 milijonov evrov, današnji dan postavile kot rok za odločitev lastnikov - poleg Petrola in NFD Holdinga je s 25,9-odstotnim deležem druga največja lastnica insolventna Maksima Holding - glede priprave predlogov za povečanje kapitala Istrabenza, ki je od 31. marca insolventen.

Bo uspela prostovoljna poravnava?
V primeru dosege dogovora med največjimi lastniki Istrabenza in bankami upnicami bi se izboljšale možnosti za prostovoljno poravnavo obveznosti, ki je po mnenju uprave družbe pod vodstvom Bogdana Topiča najboljši izhod iz težav, v katerih se je znašel Istrabenz.