NLB-ju v primeru Optima Leasinga ni uspel poskus neposrednega solastništva. Foto: MMC RTV SLO
NLB-ju v primeru Optima Leasinga ni uspel poskus neposrednega solastništva. Foto: MMC RTV SLO

Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi soglasje slovenski banki preprečili dolgovi Ljubljanske banke do hrvaških deviznih varčevalcev. Hanfa namreč navaja, da je zato porušeno zaupanje hrvaških potrošnikov v vse finančne družbe, ki so kakor koli povezane z NLB-jem.

Hanfa se sklicuje na zakon
Hanfa se v zavrnitvi soglasja sklicuje na zakon, po katerem je mogoče zavrniti morebitnega kupca, če bi bilo zaradi njegovega pravnega ali finančnega statusa, njegovih dejanj in postopkov lahko ogroženo poslovanje ali otežen nadzor nad njim v kupljeni družbi.

Nadaljevanje "dobrososedskih odnosov"
Hrvaški mediji ugotavljajo še, da se z odločitvijo Hanfe, ki je bila v hrvaškem uradnem listu objavljena pred božičem, nadaljujejo "dobrososedski odnosi" med dvema državama, ki so nov zagon dobili s slovensko blokado hrvaških pogajanj z Unijo.

Združitev bank v Srbiji
Sicer pa skupina NLB združuje banki v Srbiji. Ob koncu leta se bosta združili dve članici skupine, NLB Continental iz Novega Sada in NLB LHB banka iz Beograda. Od 1. januarja naprej bosta poslovali pod imenom NLB banka. Lastniški kapital NLB banke, ki bo imela sedež v Beogradu, bo znašal šest milijard dinarjev, kar je okoli 70 milijonov evrov.

M. N./A. M.