Podjetja z neplačanimi zapadlimi računi danes čaka nov obvezni večstranski pobot. Foto: MMC RTV SLO
Podjetja z neplačanimi zapadlimi računi danes čaka nov obvezni večstranski pobot. Foto: MMC RTV SLO

"Podjetja tokrat ne morejo več prijaviti v pobot le skupnega zneska obveznosti, ampak prijavljajo posamične posle po posameznih računih," pojasnjuje direktorica Ajpesa Romana Logar.

Tudi zaradi pritiska gospodarstva in Ajpesa Davčna uprava tokrat še ne bo izkoristila možnosti, da prednostno pobota svoje terjatve, je za Radio Slovenija poročala Erika Štular.

Število sodelujočih podobno prejšnjemu
Kot kažejo četrtkove prijave, bo število sodelujočih podobno kot v prejšnjem pobotu, kar po mnenju Logarjeve pomeni, da se "dolžniki še niso odločili sodelovati na ta način".

V zbornicah - gospodarski, trgovinski, davčni svetovalci in računovodski servisi, namreč obveznemu pobotu nasprotujejo. "Nekatera podjetja, ki so prej plačevala v rokih, zdaj čakajo na pobot, da se jim tam zaprejo obveznosti do nekaterih družb," je poudarila Polona Fink iz Gospodarske zbornice Slovenije.

"Analiza denarnih tokov po transakcijskih računih tovrstnih očitkov na račun pobota ne potrjuje," pa odgovarja Romana Logar in dodaja, da "v letu 2011 beležimo rast prihodkov in izdatkov pri vseh poslovnih subjektih in tudi pri tistih, ki so sodelovali v pobotu".

Nekatere določbe glede pobota namerava vlada jeseni popraviti, med drugim v pobot ne bi bilo več treba prijavljati obveznosti, manjših od 250 evrov.