Toyota si bo le stežka povrnila načeti ugled. Foto: EPA
Toyota si bo le stežka povrnila načeti ugled. Foto: EPA

Na začetku leta so imela njihova vozila težave z zatikajočo se stopalko za plin, tokrat pa gre za napako v motorju, natančneje z vzmetmi na ventilu motorja, kar lahko povzroči, da avtomobil med vožnjo začne upočasnjevati. Odpoklicali bodo sedem različic modela lexus in nekaj primerkov modela crown po vsem svetu.

Dvomljivi motorji (4,6-litrski V8 in 3,6 litrski V6) so bili vgrajeni v osem luksuznih modelov, vključno z nekaterimi hibridnimi vozili - lexus GS350, GS350, GS450h, GS460, IS350, LS460, LS600h, LS600hL in crown sedanom. Zaradi napake se sicer ni zgodila nobena prometna nesreča, proizvajalci pa kljub temu pozivajo lastnike omenjenih modelov, naj avtomobil preventivno pripeljejo na pregled.

Rekordna kazen
Toyota se še vedno ukvarja z reševanjem okoli 200 tožb, povezanih z nesrečami zaradi nedelujoče stopalke za plin, ameriška vlada pa je podjetju zaradi prepočasnega odziva na napako naložila plačilo kazni 16,4 milijona dolarjev. Japonski avtomobilistični velikan je zanikal, da je kršil zakonodajo, za sprejetje kazni pa so se odločili zato, ker je v javnost že predtem pricurljala novica, da so za težave s stopalko v podjetju vedeli že od septembra, poziv za odpoklic vozil pa so izdali šele januarja.

Spomnimo, Toyota je januarja odpoklicala 2,3 milijona vozil v ZDA, ker so ugotovili, da stopalka za plin na zelo priljubljenih camryjih in corollah ne deluje tako, kot bi morala - da se ne vrne v prvotni položaj. Japonsko podjetje je moralo skupno odpoklicati več kot osem milijonov vozil po vsem svetu, predvsem zaradi težav s pospeševanjem in, pri priusu, tudi z zaviranjem.