Metod Dragonja, državni sekretar, pristojen za javno premoženje. Foto: BoBo
Metod Dragonja, državni sekretar, pristojen za javno premoženje. Foto: BoBo

Gre za precej obsežen dokument, ki naj bi postavil razvojni okvir z odgovorom na vprašanje, v katero smer bo šla država. Skladno s tem je vlada pripravila tudi klasifikacijo naložb, v kateri so podjetja razvrščena na tista, ki jih bo država prodala ali obdržala v večinski oziroma delni lasti. Vsebina dokumenta koalicijsko še ni popolnoma usklajena, nekaj popravkov je še pričakovati do četrtkove seje vlade.

Stranke naj bi imele več pomislekov glede tega, kako so se posamezna podjetja znašla na posameznem seznamu strateških, pomembnih, ki jih država ohrani v večinski oz. delni lasti in portfeljskih naložb, ki so namenjene prodaji. V DeSUS-u pričakujejo, da bo poleg Zavarovalnice Triglav strateška naložba ostala tudi Loterija Slovenije. Socialni demokrati pa pričakujejo, da bodo v strategijo vključena tudi neprodana podjetja s seznama 15. In še, da se po sistemu, ki bo veljal za Novo Ljubljansko banko, za pomembna podjetja vnese prepoved koncentracije lastništva, tako da ne bi noben lastnik, razen države, presegel 25-odstotnega delaže. Glede tega imajo pomisleke na Gospodarski zbornici Slovenije. Izvršna direktorica GZS-ja Alenka Avberšek pravi, da pričakujejo, "da bodo mehanizmi, ki bodo omogočali gospodarno privatizacijo - iskanja tujih in domačih strateških partnerjev - oblikovani tako, da bo dejansko prišlo do prodaje, da ne bodo le mrtva črka na papirju, ki ne bo komur koristila."

Sindikati vztrajajo, da ostanejo strateške naložbe tako Cinkarna Celje, ki je v prodajnem postopku, kot tudi že omenjena zavarovalnica Triglav, Pozavarovalnica Sava, v lasti države pa naj ostane tudi kakšna banka, pravi prvi sindikalist zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič. Ob tem sindikati pomembne sistemske spremembe pričakujejo tudi pri upravljanju Slovenskega državnega holdinga: "Gre za upravljanje 13 milijard evrov in je zgoščeno na peščico ljudi, kar je absolutno prevelika koncentracija moči. To ni dobro in to morajo sestavljalci strategije upoštevati," meni Semolič.

Spomnimo, da holding še ni dobil novih nadzornikov. Vlada je prvi seznam kandidatov zavrnila, finančno ministrstvo pa naj bi razpisni postopek ponovilo v kratkem.

Simeona Rogelj, Radio Slovenija