V Obrtni zbornici Slovenije napovedujejo, da bodo 11. marca obrtniki množično dvigovali denar iz bankomatov. Foto: EPA
V Obrtni zbornici Slovenije napovedujejo, da bodo 11. marca obrtniki množično dvigovali denar iz bankomatov. Foto: EPA
Če vlada ne bo prisluhnila zahtevam, obrtniki za 16. marec napovedujejo protest. Foto: MMC RTV SLO

Kot je še pojasnil podpredsednik upravnega odbora Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Ivan Jani Ulaga, so zahteve jasne: "Odprava sive ekonomije, odprava tistih elementov delovno-pravne zakonodaje, v katerih Slovenija izstopa od Evropske unije, da smo nekonkurenčni, takojšnja uvedba implementacije, da se uvede 30- oz. 60-dnevni rok plačila ter odprava elementa prisilne poravnave".

Poudarja, da cilj ni izvajanje nepokorščine, ampak, da vlada upošteva predloge, ki niso več "želje, ampak zahteve". Če dogovora ne bodo dosegli, bodo s 1. marcem prenehali plačevati prispevke, 11. marca bodo množično dvigovali gotovino z bankomatov, kar bodo počeli vse do 14. marca, ko bodo denar dvignili še z bank in tako "izpraznili banke". 14. marca se bo znova sešla skupščina zbornice, ki bo odločila, ali bo 16. marca protestni shod, ki bo po zagotovilih Ulage "miren in dostojanstven". Ulaga še dodaja, da je časovnica izvajanja nepokorščine lahko v vsakem trenutku prekinjena, če bo sprejet kompromis z vlado.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije 13. aprila organizira Forum obrti in podjetništva in če do takrat ne bo sprejet kompromis, v OZS-ju za 18. april napovedujejo popolno zaporo Slovenije.

"Gre za 130 milijonov mesečnega izpada"
"S sklepi upravnega odbora so aktivnosti začele teči, območne podjetniške zbornice na terenu usklajujejo, kako državi oz. Dursu postavljati zahteve obrtnikov za obročno plačevanje prispevkov in davkov," pojasnjuje Ulaga in dodaja, da je "dogovor bil, da se prekine plačevanje in se nadaljuje, ko bomo dosegli kompromis z vlado".

Ker gre za "segment približno 160.000 ljudi, pri 70-odstotni izterjavi to pomeni 130 milijonov evrov izpada na mesec", meni Ulaga in poudarja, da gre za zelo velik izpad in bi se vlada morala zavedati težave.

Končani posveti po Sloveniji
V četrtek so bili sicer končani posveti s tematiko nepokorščine obrtno-podjetniškega sistema na območju celotne Slovenije. "Obdelali smo vse regije in dobili 99,9-odstotno podporo," je pojasnil Ulaga. Vprašanja skeptikov so bila postavljena v smeri primernosti končnih rezultatov, vendar Ulaga zatrjuje, da so bili podani pozitivni odgovori in iz tega izhaja, da je "to zadnja možnost, da se malo gospodarstvo lahko sploh še dvigne, preden bo dokončno pokopano".

"Krive vse vlade od osamosvojitve naprej"
Na OZS-ju poudarjajo, da gre krivdo za stanje v gospodarstvu iskati v (ne)delovanju vseh vlad od osamosvojitve naprej, zato kot osnovni cilj postavljajo "primerne pogoje za gospodarstvo". "Danes je čas za akcijo v vladi in parlamentu za dvig gospodarstva, ne pa za obrobna vprašanja, kot so na primer arhivi," je prepričan Ulaga.

"Na vse štiri predloge imamo pripombe," se je Ulaga odzval na paket predlogov za izboljšanje plačne discipline, ki jih je pretekli teden predlagala vlada. Meni, da je vlada pripravila predloge, kjer "so delno nekaj upoštevali, sprejeli pa take sklepe, kot jih vidijo uradniki".

V OZS-ju že januarja napovedovali nepokorščino
Na Obrtniški zbornici Slovenije so že v januarju vlado pozivali, naj prisluhne njihovim zahtevam, saj je v zadnjih dveh letih vrata zaprlo kar 11.000 obrtništev.

V OZS-ju sicer predstavljajo 93 zahtev, vendar izpostavljajo zgolj tiste, s katerimi so najbolj nezadovoljni in ki so jih vladni pogajalci zavrnili - začenši z zakonom o izvršbi, saj naj obrtniki ne bi imeli vpliva na postopek in so soočeni z izvršenimi dejstvi, ki pogosto vodijo v stečaj. Še hujša težava pa je plačilna nedisciplina, izpostavljajo pa še nezanesljive bilance poslovanja naročnikov del in prioritetno poplačilo banke v stečajnem postopku.