OECD Slovenijo opozarja na prevelike davčne obremenitve dela. Foto: MMC RTV SLO
OECD Slovenijo opozarja na prevelike davčne obremenitve dela. Foto: MMC RTV SLO

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v napovedi ugotavlja, da je rast v Slovenji do zdaj poganjal zlasti rastoči izvoz, v letih 2011 in 2012 pa bi se moralo znova okrepiti tudi domače povpraševanje. Po napovedih organizacije primež brezposelnosti še ni popustil, saj kratkoročni vladni ukrepi popuščajo, gospodarska dejavnost pa ostaja nizka.
Zaradi tega se nam za zdaj tudi še ni treba bati inflacije. V OECD-ju opozarjajo še na nujnost ukrotitve javnih financ in reformo pokojninske blagajne ter na znižanje stroškov dela za povečanje konkurenčnosti gospodarstva.

Nemce bomo ujeli v dveh letih
Nemčija naj bi v letošnjem letu imela 3,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), v prihodnjih dveh letih pa naj bi bila rast 2,5- oz. 2,2-odstotna. Napoved za Francijo je precej slabša, saj ji OECD za letos in prihodnje leto napoveduje rast 1,6 odstotka in v letu 2012 dva odstotka, Italija naj bi do leta 2012 imela stopnje rasti en, 1,3 in 1,6 odstotka, Avstriji pa se v vseh treh letih obeta dvoodstotna rast BDP-ja.

Obenem v organizaciji ugotavljajo, da se je naraščanje brezposelnosti v državah z evrom umirilo, vendar pa ostaja na visoki ravni. Konec leta bo brezposelnost po oceni OECD-ja znašala 9,9 odstotka, leta 2011 9,6 odstotka, leta 2012 pa 9,2 odstotka. Zasebna poraba naj bi se letos v območju evra povečala za 0,6 odstotka, prihodnje leto naj bi bila rast enoodstotna, v letu 2012 pa naj bi se okrepila za 1,7 odstotka.

Izvoz, naložbe in povpraševanje krepijo rast
Organizacija 33 razvitih držav ugotavlja, da gospodarstvo držav območja evra postopno okreva, in sicer predvsem na račun krepkega izvoza ter rasti porabe in naložb. OECD kljub temu opozarja, da se bo hitrost okrevanja v prihodnje najverjetneje upočasnila, saj se nacionalne vlade spopadajo z javnofinančnimi primanjkljaji in ukrepi za spodbujanje gospodarstva. Članice zato poziva k zmanjševanju primanjkljajev in večji finančni disciplini.