V EU-ju vlada vse večje nezadovoljstvo nad pomanjkanjem plina v nekaterih delih Evrope. Foto: EPA
V EU-ju vlada vse večje nezadovoljstvo nad pomanjkanjem plina v nekaterih delih Evrope. Foto: EPA
Rusko-ukrajinska kriza ne vpliva na severni plinovod, po katerem plin dobiva Finska. Foto: EPA
Evropska unija o plinskem sporu
Pogovor z dopisnikom Stoparjem

Dogovor dovoljuje ruskim nadzornikom preverjanje pretoka plina na ukrajinski strani in ukrajinskim nadzornikom na ruski strani, je pojasnila tiskovna predstavnica Evropske komisije. Preverjanje pretoka plina naj bi potekalo na okoli osmih postajah.

Komisija je kljub temu opozorila, da bodo za ponovno vzpostavitev oskrbe s plinom potrebni trije dnevi, saj Rusija za dobavo potrebuje 30 ur, medtem ko je za tranzit čez Ukrajino potrebnih dodatnih 36 ur.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pozdravil soglasje za napotitev opazovalcev in poudaril, da je zdaj nujno, da brez odlašanja plin znova začne dotekati do evropskih uporabnikov.

Putin odprl pot do dogovora
Ruski premier Vladimir Putin je v četrtek zvečer privolil v nastavitev evropskih opazovalcev ob plinovodih ob rusko-ukrajinski meji, s čimer je odprl pot za končanje plinskega spora, ki je v Evropi povzročil energetsko krizo.

Putin in predsednik češke vlade Mirek Topolanek, ki predseduje Uniji, sta se dogovorila o pogojih za napotitev opazovalne komisije na vsa mesta, ki so pomembna za pretok plina. Tudi Ukrajina je že izrazila pripravljenost za ponovno vzpostavitev pretoka plina proti Zahodu. Takoj ko bo Rusija preklicala ustavitev dobave, bo Ukrajina zagotovila tranzit plina čez svoje ozemlje, naj bi zagotovil ukrajinski predsednik Viktor Juščenko.

Več evropskih držav brez plina
Tudi v petek je bilo več kot deset evropskih držav odrezanih od pošiljk ruskega plina, med njimi tudi Slovenija. Čez Ukrajino namreč doteka v EU okoli 80 odstotkov plina iz Rusije. Zelo kritične razmere so v jugovzhodni Evropi, kjer so številne države tako rekoč stoodstotno odvisne od teh pošiljk plina. V Srbiji in Bolgariji več sto tisoč ljudi zmrzuje v svojih stanovanjih. Številne šole in otroški vrtci so zaprti.

Odkar ruskega plina ni več v Bosni in Hercegovini, se je v tej državi položaj dramatično zaostril, saj je samo v Sarajevu okoli 100.000 gospodinjstev ostalo brez ogrevanja. Če razmere do ponedeljka ne bodo boljše, bodo v nekaterih občinah razglasili izredno stanje.

Tudi Slovenija brez ruskega plina
Slovenskemu ponudniku Geoplinu, ki že nekaj dni ne dobiva ruskega plina, je v četrtek uspelo zagotoviti dodatne količine zemeljskega plina za slovensko tržišče, ki skupaj s pošiljkami iz Alžirije in EU-ja do nadaljnjega zadostujejo za nemoteno oskrbo slovenskih uporabnikov. Vsi upajo na čimprejšnji razplet krize. V podjetju so dopoldne za MMC dejali, da za zdaj še ne vedo, kdaj bodo znova začeli prejemati ruski plin, potem ko je bil sinoči sklenjen dogovor med Rusijo in Ukrajino.

Čeprav Geoplin zatrjuje, da je oskrba s plinom v Sloveniji nemotena, danes o težavah v proizvodnji zaradi redukcije plina poročajo tudi iz Lesne Tovarne ivernih plošč Otiški Vrh. Kot je pojasnil direktor Lesne TIP Danilo Anton Ranc, so dobili obvestilo, da morajo porabo plina zmanjšati na četrtkovo raven, ki je bistveno nižja od njihovih današnjih potreb.

V Geoplinu še poudarjajo, da je čas dobave plina, potem ko bo Rusija spet odprla ventile, odvisen od stanja prenosnih sistemov in od časa, v katerem bo vzpostavljen normalen delovni tlak.

A. S./ G. V./ B. R./A. P.

Evropska unija o plinskem sporu
Pogovor z dopisnikom Stoparjem