Primer Orion je tudi uradno končan. Foto: MMC RTV SLO
Primer Orion je tudi uradno končan. Foto: MMC RTV SLO

Branka Lužarja je zaradi pomanjkanja dokazov ljubljansko okrožno sodišče že maja letos oprostilo obtožb oderuštva, piše Delo. Da so prejeli sodbo, so potrdili tudi v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki se je ukvarjala s primerom Orion. Višje sodišče je prejšnji mesec potrdilo tudi oprostilno sodbo Lužarju, njegovi nekdanji sodelavki Vesni Uzar, nekdanjemu notarju Borisu Lepši in notarki Nevenki Tory ter pravnima osebama Orion Ltd. v stečaju in Orion Ltd., vodil ju je Lužar, ki jih je obtožnica bremenila ponarejanja poslovnih listin.

Ljubljansko okrajno sodišče je prav tako že julija lani odločilo, da Orion v posojilnih pogodbah ni vpisoval lažnih podatkov, na kar so se tožilci pritožili. Čeprav je tožilstvo zatrjevalo, da so obtoženci med marcem 2001 in decembrom 2003 v posojilne pogodbe vpisovali višje zneske posojil, kot so jih dejansko dobili posojilojemalci, in te listine nato potrjevali, sodišče ni našlo lažnih podatkov. V pogodbah so bili vpisani bruto zneski, ki so vsebovali glavnico in obresti. Obrestna mera sicer res ni bila navedena, a s tem obdolženci niso kršili zakonodaje.
Spodletelo Penku in oškodovancem
Potem ko je nekdanji višji državni tožilec Boštjan Penko, ki ga je iz skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala odnesla ravno afera Orion, ker ni našel elementov goljufije niti elementov kakšnega drugega kaznivega dejanja, so pregon prevzeli oškodovanci oziroma skupina tožilcev. Vendar sodišča niso prepričali, z zadnjo odločitvijo višjega sodišča, pa je primer Orion pravnomočno končan, še piše Delo.