Plinski spor med Rusijo in Belorusijo se, kot vse kaže, še ne bo končal. Foto: EPA
Plinski spor med Rusijo in Belorusijo se, kot vse kaže, še ne bo končal. Foto: EPA
Uvedba carin na rusko nafto, ki prečka belorusko ozemlje, Slovenije ne bo prizadela. Foto: RTV SLO
Spor med Minskom in Moskvo še traja

To je zatrdil predstavnik ruske vlade in potolažil prejemnike, da Rusija zagotovo ne bo oteževala dobave nafte drugim evropskim državam. "Rusija je že večkrat dokazala, da je zanesljiva dobavnica, in tako se prejemniki nimajo ničesar bati," je povedal tiskovni predstavnik Kremlina Dimitry Peskov.

Minsk se z ukrepi maščuje Moskvi
Beloruski predstavnik je že v sredo pojasnil, da so naftne pristojbine 45 dolarjev na tono ruske nafte uvedli, ker je Rusija tej državi odpravila subvencije za dobavo energetskih surovin. Večino ruske nafte, kar je približno milijon sodov na dan, ki jo prek Belorusije izvozi v Evropo, dobita Nemčija in Poljska, pa tudi Slovaška, Češka in Madžarska.

Rusija in Belorusija sta na silvestrovo tik pred zdajci podpisali dogovor, po katerem je Belorusija privolila v dvakrat višjo ceno za ruski zemeljski plin. Minsk je predtem grozil, da bo, če se bo cena zvišala, ustavil dostavo ruskega plina skozi plinovode, ki potekajo prek beloruskega ozemlja in vodijo do Evrope.

Slovenije beloruski ukrep ne bo prizadel
Odločitev Belorusije, da bo zaračunavala carine na nafto, ne bo neposredno vplivala na slovenske naftne dobave. Petrol se z naftnimi derivati oskrbuje predvsem na sredozemskih borzah na Cipru in je odvisen od cenovnih razmer na tem območju.

Ima pa naša država določene zaloge zemeljskega plina v v skladiščih zunaj Slovenije. Plin v Slovenijo priteka po dveh poteh. Prva pride iz Avstrije, kar pomeni, da dobivamo plin tudi iz plinovoda, ki poteka prek Ukrajine, po drugi poti pa pride plin iz Italije, ki se sicer oskrbuje s plinom v Alžiriji. Če je oskrbe s plinom motena, Geoplin kot sistemski operater ukrepa po svojih pravilnikih.

Spor med Minskom in Moskvo še traja