Lani septembra je prišlo do protesta delavcev Mure. Foto: MMC RTV SLO
Lani septembra je prišlo do protesta delavcev Mure. Foto: MMC RTV SLO
Direktor družbe Mura in partnerji Bojan Starman
Starman trdi, da je prihodnost nove družbe Mura in partnerji optimistična. Foto: MMC RTV SLO/Boris Cipot

Preveč je špekulantov, ki bi pobrali smetano, delavce vrgli na cesto in odšli!

Bojan Starman
Protesti
Protesti delavcev Mure so bile usmerjene tudi proti Stanislavu Valantu iz NFD-ja, največjemu posamičnemu lastniku Mure. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Mura
Janez Cör, upokojeni mehanik-vzdrževalec, Cvetka Sukič in Marija Kranjec, ki so bili na čelu stavke Murinih delavcev lani septembra, so na obletnico stečaja protestirali pred tovarniškimi vrati. Foto: Boris Cipot

Tedanji direktor Mure Starman je predlog za stečaj na murskosoboško sodišče vložil 1. oktobra lani po treh dneh direktorovanja, in sicer zaradi plačilne nesposobnosti podjetja. Na cesti se je znašlo okoli 2.800 zaposlenih, poslovanje pa so nadaljevale tri hčerinske družbe z nekaj več kot 500 zaposlenimi, Mura in partnerji, Mura unikat in Mura energetika.

Gospodarstvenik Starman, sicer župan občine Žiri, je eden najbolj prepoznavnih sanatorjev velikih gospodarskih bolnikov. Morda ga je tudi zato v času stavke Murinih šivilj po telefonu poklical premier Borut Pahor in mu ponudil, da na noge postavi "zdravo jedro", ki bo ostalo po stečaju.

Agonije Mure trajala več let
Stečaj Mure je bil neizogiben, agonija podjetja je trajala kar nekaj let, vsak sanacijsko-razvojni program pa je prinesel le večjo izgubo (največji lastnik Mure je bil NFD Holding Staneta Valanta z več kot 18 odstotkov, ki je imel s povezanimi družbami v NS Mure popoln nadzor, država pa je bila nekaj več kot 12-odstotna solastnica Mure).

Šele spontani protest in stavka zaposlenih lani septembra, sindikat je namreč Murine delavce pustil na cedilu, ko sta se v Mursko Soboto podvizala Pahor in takratni gospodarski minister Matej Lahovnik, je sprožil plaz, ki se je končal s stečajem.

Čeprav je država obljubila hitro in učinkovito pomoč, gre zahvala humanitarnim organizacijam in lokalnim skupnostim, da se nekdanji muraši, ki so se znašli na zavodu za zaposlovanje, niso znašli še v hujši socialni zagati.

Nova uprava družbe Mura in partnerji, na čelu s Starmanom, je pošteno zasukala rokave. Najprej je bilo treba pospraviti na "domačem dvorišču", organizirati vse proizvodne in poslovne procese, obenem pa prepričati dotedanje tuje partnerje, da so vredni zaupanja.

Danes 1.300 zaposlenih
"Težko je prepričati partnerje, ko so jih predtem tako rekoč podili s tovarniškega dvorišča, da se vrnejo nazaj. Vendar nam je uspelo, poleg tega pa nam je uspelo pripeljati tudi nove kupce. Povečanemu obsegu dodelavnih poslov smo povečevali tudi število zaposlenih, danes jih je že preko 1.300," za MMC pripoveduje prvi mož družbe Mura in partnerji Starman.

Ob tem je poudaril, da je "podjetje je od vsega začetka solventno, doslej si še nismo sposodili niti enega evra za kritje stroškov proizvodnje oziroma za plače". "Plače, čeprav je večina zaposlenih obsojena na zakonske minimalne zneske, so vsak mesec, vsak mesec tudi državi plačami skoraj pol milijona evrov za davke in prispevke".

Država jim je po njegovih besedah sicer ponujala bančne garancije, vendar se za kaj takega niso odločili, kajti vsako posojilo bi jim le poslabšalo likvidnostno situacijo. "Pri 16 do 17 centih, kolikor nam za proizvodno minuto priznavajo kupci, se lahko rdečih številk rešimo le s temeljitim klestenjem vseh stroškov in večjo produktivnostjo. Pri tovrstni delovno intenzivni proizvodnji vsak delavec prispeva približno 15 tisoč evrov dodane vrednosti, dve tretjini stroškov pa gre prav na račun plač ter davkov in prispevkov."

Starman: Letošnje leto pozitivno
Tekoče poravnavajo tudi obveznosti do preostalih partnerjev, tudi do stečajnega upravitelja, s kateri so dosegli korekten dogovor o stroških najema proizvodnih prostorov in strojev. Po Starmanovih besedah naj bi se letošnje poslovno leto za Muro in partnerje končalo s pozitivnim predznakom, vsaj za znesek, ki so ga prejeli od države v obliki subvencij za novo zaposlene delavce.

Starman, ki razmišlja, da bi v letu 2011 izpregel, saj bo izpolnil pogoje za odhod v pokoj, z optimizmom zre v prihodnost podjetja. "Zmogljivosti za sezono pomlad poletje smo praktično zapolnili, in če bomo enako uspešni tudi v pogajanjih za jesen in zimo, se usodo podjetja ni treba bati."

Oktobra prodaja premoženja Mure v stečaju
Julija je stečajni upravitelj Mure Branko Džordževič za oktober napovedal dražbo premoženja stečajnega dolžnika v skupni vrednosti 45 milijonov evrov. Na prodaj bodo nepremičnine v Murski Soboti, Gornji Radgoni in Ljutomeru, pa tudi Murine blagovne znamke. Dozdajšnje dražbe niso bile kdo ve kako uspešne, saj so doslej prodali le nekaj Murinih apartmajev na morju, nekaj vozil, ni pa bilo zanimanja za nepremičnine v Ljubljani in za stanovanja v Murski Soboti in Ljutomeru.

Slej ko prej bo Džordževič na prodaj ponudil tudi delujoče družbe, med njimi tudi Muro in partnerje. Pri tem si bo prizadeval, da bo tudi pod novim lastnikom proizvodnja še naprej nemoteno potekala. Po mnenju Starmana pa bi bila najboljša rešitev izvzetje družbe Mura in partnerji iz stečajne mase: "Preveč je špekulantov, ki bi pobrali smetano, delavce vrgli na cesto in odšli!"

Ob obletnici stečaja krajši protest
Ob obletnici stečaja soboškega konfekcijskega velikana so se danes pred tovarniškimi vrati Mure protestno zbrali Janez Cör, upokojeni mehanik-vzdrževalec, Cvetka Sukič in Marija Kranjec. Trojica, ki je bila na čelu lanske septembrske stavke, je s krajšim protestom opozorila na propad nekoč paradnega konja pomurskega gospodarstva in na odgovorne za socialno agonijo, v kateri se je znašlo skoraj 2.800 nekdanjih delavcev Mure.

Preveč je špekulantov, ki bi pobrali smetano, delavce vrgli na cesto in odšli!

Bojan Starman