Pri Renaultu napovedujejo, da bo zanje na globalnem trgu leta 2009 še težje kot leta 2008. Foto: RTV SLO
Pri Renaultu napovedujejo, da bo zanje na globalnem trgu leta 2009 še težje kot leta 2008. Foto: RTV SLO

Renault ima v Franciji zaposlenih 41.700 delavcev. Predstavnik podjetja je sporočil, da namerava Renault okoli 4.900 delavcem v Franciji ponuditi t. i. odkupe, da bi se lahko izognil odpuščanju, saj je po francoskem zakonu odpuščanje delavcev zelo težavno in drago. Največ, okoli 1.000, delovnih mest naj bi zmanjšali v tovarni Sandouville na zahodu Francije. T. i. odkupe oziroma "programe za prostovoljen odhod z dela" naj bi ponudili tudi okoli 1.100 delavcem po Evropi. Kot so za MMC zatrdili v novomeškem Revozu, naj pri njih ne bi bilo odpuščanj.

Julija je podjetje zmanjšalo števillo načrtovane prodaje v letu 2009 za 10 odstotkov. Podobno kot drugi proizvajalci avtomobilov se tudi Renault spopada z visokimi cenami surovih materialov, zaradi visoke inflacije pa si kupci težje privoščijo nakup avtomobilov.

"Renaultova težava danes ni to, da bi imel preveč delavcev. Težava je premajhno povpraševanje", je povedal predstavnik sindikata, ki meni, da bi bilo bolje, če bi namesto zmanjšanja števila delovnih mest Renault na trg poslal nove modele, ki jih želijo kupci.

T. V.