Rio Tinto velja za eno največjih rudarskih podjetij na svetu. Foto: EPA
Rio Tinto velja za eno največjih rudarskih podjetij na svetu. Foto: EPA

Po tridnevnem sodnem procesu je sodišče v Šanghaju nekdanjega vodjo šanghajske podružnice multinacionalke Rio Tinto in avstralskega državljana Sterna Huja obsodili na deset let zapora. Tri preostale uslužbence Ria Tinta v šanghajski podružnici, Vang Jonga, Ge Minkianga in Liu Caikuija, so obsodili na 14, osem in sedem let zapora.

Sumljivo pridobivanje pomembnih informacij
Vse štiri uslužbence so aretirali lani poleti, saj so bili osumljeni industrijskega vohunjenja. Preiskava je pokazala, da so na neprimeren način pridobivali zaupne informacije od kitajskih jeklarskih in železarskih podjetij.

S podkupovanjem in drugimi praksami so tako pridobivali podatke o velikosti zalog, urnikih in obsegih proizvodnje, finančnih podatkih in načrtih glede nakupov surovin. S tem je Rio Tinto pridobil prednost v pogajanjih s kitajskimi državnimi jeklarskimi podjetji o ceni železove rude, podjetja pa so morala plačevati previsoko ceno.

Poslovneži se pritožujejo nad Kitajsko
Avstralski premier Kevin Rudd je po koncu sojenja dejal, da je proces pomenil preizkus kitajskega pravnega sistema in izrazil zaskrbljenost nad pogoji poslovanja v tretjem največjem gospodarstvu na svetu.

Po treh desetletjih, odkar se je Kitajska odprla svetu, se ameriški in evropski poslovneži na Kitajskem vse bolj pritožujejo nad zapletenimi pravili, neenako obravnavo tujih in domačih družb ter nad naraščajočim nacionalizmom.