Koliko bo država zahtevala za NLB, bo jasno šele prihodnje leto. Foto: BoBo
Koliko bo država zahtevala za NLB, bo jasno šele prihodnje leto. Foto: BoBo
SDH
SDH zagotavlja, da se postopki za pripravo prodaje NLB-ja nadaljujejo. Foto: BoBo

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so v sporočilu za javnost zagotovili, da se pripravljalna dejanja na začetek prodaje NLB-ja prek prve javne ponudbe delnic (IPO) nadaljujejo, v skladu s ciljem, da se prodaja konča do konca 2017.

Samo odločitev o začetku postopka pa bo SDH sprejel ob upoštevanju vseh relevantnih dejavnikov, vključno z letnimi rezultati banke, so pojasnili.

Do zdaj je veljalo, da se bo IPO za NLB predvidoma začel jeseni. Pred tem pa naj bi se odvile predstavitve vlagateljem, potem ko so v SDH-ju predvidene poletne sestanke z morebitnimi vlagatelji zaradi negotovosti na finančnih trgih po odločitvi Britancev za izstop iz EU-ja preložili.

Sodeč po sporočilu za javnost, holding odločitve o začetku postopka tako ne bo sprejel pred objavo letošnjih poslovnih izidov, se pravi nekje konec februarja ali v začetku marca. Tu je še morebitna odločitev ustavnih sodnikov o zahtevah za presojo ustavnosti izbrisa podrejenih obveznosti in razlastitve malih delničarjev v okviru ukrepov za sanacijo bank leta 2013.

Še vedno več kot 1,5 milijarde evrov slabih posojil
NLB Skupina je sicer v prvem letošnjem šestmesečju ustvarila za 69,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 30 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. Banka NLB pa je dobiček po davkih na letni ravni okrepila za 78 odstotkov, na 71,2 milijona evrov.

Obseg slabih posojil skupine se je v prvi polovici leta znižal za 146,3 milijona evrov in je konec junija znašal 1,75 milijarde evrov. Delež slabih posojil je padel za 1,4 odstotne točke, na 17,9 odstotka, še bolj pa bo upadel po nedavnih prodajah dveh paketov slabih terjatev.