Mariborsko letališče. Foto: Aerodrom Maribor
Mariborsko letališče. Foto: Aerodrom Maribor

Stečajni upravitelj Preventa Globala Boris Kastivnik bo najverjetneje septembra začel postopek prodaje družbe Aerodrom Maribor. Po nekaj neuspešnih javnih razpisih za dolgoročno oddajo letališča mu je uspelo od ministrstva za gospodarstvo pridobiti podaljšanje koncesije do konca letošnjega leta z možnostjo vnovičnega podaljšanja. A kot pravi Kastivnik, s tem še niso zadovoljni. Najbolj zadovoljni bodo, je dejal, ko bodo začeli postopek prodaje omenjene hčerinske družbe, kar pa načrtujejo že septembra letos.

Aerodrom skoraj zagotovo na javni dražbi
Kot je zatrdil, bodo prodajo izpeljali v skladu z insolventno zakonodajo in transparentno. Skoraj zagotovo se bodo odločili za javno dražbo, saj se jim to zdi najustreznejši način. Sicer ne nameravajo objavljati razpisov v tujih medijih, saj jim zakonodaja predpisuje, da morajo razpise objavljati na spletnih straneh Ajpesa.

"To bomo tudi storili. Ker pa gre za prodajo dokaj specifičnega dela premoženja Preventa, bomo vzpostavili stike in pošiljali ponudbe gotovo tudi nekaterim ponudnikom, ki so interes v preteklosti že izkazali. S tem, da jim bomo zelo jasno povedali, da je javna dražba tista, na katero se bodo morali prijaviti," je zatrdil stečajni upravitelj Preventa Globala.

Na vprašanje, ali bi jim bilo lažje dobiti potencialnega vlagatelja ob že dodeljeni dolgoročni koncesiji, Kastivnik odgovarja, da se je država pač odločila za zdajšnjo strategijo podeljevanja koncesije, ki bi jo v prihodnje morda kazalo spremeniti. "A nočemo čakati na to, pač pa želimo v obdobju, ko je še veljavna začasna koncesija, najti ustreznega oz. boljšega izvajalca letalskih storitev, kot je bil Prevent," je še dejal Kastivnik.

Težave z dolgoročno oddajo infrastrukture
Za zdaj pa še vedno ni povsem jasno, kako je z iskanjem dolgoročnega najemnika mariborskega letališča, potem ko so zaradi dosedanjih neuspešnih poskusov še za eno leto začasno podaljšali najemno pogodbo z družbo Aerodrom Maribor. Na lanske razpise se ni prijavil niti en ponudnik, minister Patrick Vlačič pa je ob januarskem vladnem obisku regije napovedal spremembe zakona o letalstvu, ki bi omogočile lažjo oddajo letališke infrastrukture v dolgoročni najem.

Kot so pretekli teden pojasnili na prometnem ministrstvu, bo dolgoročni najem urejen s spremembo zakona o letalstvu, ki je že v fazi priprave na prometnem ministrstvu. "Dolgoročni najem bo urejen tako, da bo v obliki koncesije, najemnina pa bo kot koncesijska dajatev v obliki določenega deleža od prihodkov," so pojasnili.

Predlog sprememb zakona naj bi ministrstvo pripravilo predvidoma še ta mesec in ga takoj poslalo v zakonodajno proceduro. Ko bo zakon sprejet, bo v zvezi s tem objavljen nov javni razpis in izbran najboljši ponudnik. "Predvidevamo, da bo to do konca leta, preden se izteče zadnji aneks k sedanji pogodbi o najemu," še pravijo na ministrstvu.