Delavci nekdanje Steklarske nove so dobili pravilne izračune na podlagi posredovanih podatkov, zagotavlja Durs. Foto: MMC RTV SLO
Delavci nekdanje Steklarske nove so dobili pravilne izračune na podlagi posredovanih podatkov, zagotavlja Durs. Foto: MMC RTV SLO

V skladu z davčno zakonodajo mora Davčni urad Republike Slovenije dohodnino obračunati od bruto plače, v katero so všteti tudi prispevki. Durs je informativne izračune dohodnine za 109 delavcev nekdanje Steklarske nove, ki jim delodajalec od leta 2004 ni plačeval prispevkov (izračuni kažejo, da je teh sredstev za 2,5 milijona evrov), uporabil podatke, ki jih mora v skladu z zakonom Drusu posredovati izplačevalec.

Durs: obračun prispevkov je ugodnejši za delavce
Tako znesek, ki je v informativnem izračunu dohodnine vpisan pod rubriko "Prispevki", pomeni, da so bili ti za davčnega zavezanca obračunani in se upoštevajo pri odmeri dohodnine, kar je, kot poudarja Durs, za zavezanca ugodneje. Prispevki namreč znižujejo davčno osnovo, saj bi imel delavec, če jih ne bi upoštevali lahko obračunano višje doplačilo ali manjše izplačilo preplačanih sredstev.

Zato urad poudarja, da so bili izračuni, ki so jih prejeli delavci Steklarske nove, izračunani "korektno in pravilno na osnovi podatkov, ki so jih posredovali izplačevalci". Dodajajo, da seveda obstaja možnost, da posredovani podatki niso bili pravilni ali popolni, a opominjajo, da mora v tem primeru delavec sam vložiti ugovor. Ta se izteče 30. aprila in zadrži izvršitev davčne obveznosti.


Večina delavcev prejme del dohodnine nazaj

Vendar upoštevanje prispevkov (pa naj so ti plačani ali ne) ni razlog za ugovor, opozarja Durs, saj je tak način izračunavanja "nenazadnje v interesu zavezanca". Urad je pregledal obračune delavcev propadle tovarne in navaja, da je od 109 izračunov kar 108 takšnih, pri katerih bodo delavcem vrnili dohodnino.

Vsi davčni zavezanci, tudi delavci Steklarska nove, lahko v primeru doplačil vložijo vlogo za odpis, delni odpis, odlog ali obročno odplačilo davčnih obveznosti.