Ali bo četrtina Mercatorja tudi zares prešla v roke Delte? Foto: RTV SLO
Ali bo četrtina Mercatorja tudi zares prešla v roke Delte? Foto: RTV SLO
Delta naj bi sredstva dobila z vstopom v enega izmed večjih ameriških investicijskih skladov v njeno lastniško strukturo, ta pa naj bi jo s približno 300 milijoni evrov dokapitaliziral. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja trgovskega centra Stožice, katerega glavni vlagatelj je ravno Delta, se zatika, vendar naj bi bil vseeno končan v predvidenem roku. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju srbskega časnika Večernje novosti naj bi se Laško in Delta dogovarjala o nakupu približno 25 odstotkov Mercatorja, tako da bi podjetja okrog pivovarne ostale lastnice 23 odstotkov. Delta naj ne bi odpuščala zaposlenih, napoveduje pa prestrukturiranje stroškov podjetja.

Delta naj bi sredstva dobila z vstopom enega izmed večjih ameriških investicijskih skladov v njeno lastniško strukturo. Ta pa naj bi jo s približno 300 milijoni evrov dokapitaliziral, s tem pa tudi dobil lastniški delež v največji srbski zasebni družbi. Večinski lastnik Delte je sicer eden najbogatejših Srbov Miroslav Mišković.

Delta gradi tudi največji trgovski center v Sloveniji
Družba se je sicer v Sloveniji znašla v središču julija, ko so jo izbrali za gradnjo 200.000 kvadratnih metrov velikega trgovskega centra v športnem parku Stožice v vrednosti 242,5 milijona evrov, s čemer bo postal največji tovrstni projekt. Od celotne površine naj bi 103.000 kvadratnih metrov zasedlo od 200 do 250 trgovin, preostanek pa parkirni prostori in drugo.

Vendar je pri gradnji prišlo do zapletov. Celoten kompleks na bi bil končan v 16 mesecih, vendar gradbena dela še niso v polnem teku. Družba Grep, ki sta jo ustanovila gradbeni podjetji Gradis skupine G in Energoplan, je podpisala pogodbo z Delta Immobilio. Iz imena bi sklepali, da gre za Deltino hčerinsko družbo, a po natančnem pregledu se lahko ugotovi, da so podjetje preimenovali le dan pred podpisom pogodbe iz podjetja Perscitus. Omenjeno podjetje pa je odvetniška družba, ki veliko sodeluje z ljubljansko mestno občino, ustanovila na dan, ko je MOL izbral zasebne partnerje za projekt.

Ljubljanski župan Zoran Janković je zgornje očitke pojasnil s tem, da je Delta zaradi podpisa pogodbe potrebovala podjetje v Sloveniji, zaradi česar so kupili mirujoče podjetje in plačali pet milijonov evrov kupnine. Sicer pa naj bi se zaradi zmanjšanja trgovskih potreb celoten projekt zmanjšal na 223 milijonov evrov, zaradi krize pa naj bi Delta trenutno iskala nove partnerje.

Ali bo Mercator zares dobil tuj kapital?
Družbe Infond Holding, ki je preko povezanih podjetij v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota in je največja lastnica Pivovarne Laško, ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska so sicer 6. decembra lani objavile poziv za javno zbiranje pisnih ponudb za nakup skupno 1.820.141 delnic Mercatorja oziroma nekaj več kot 48 odstotkov Mercatorja.

Pretekli teden so nato sporočili, da so pripravljeni prodati tudi manjši delež Mercatorja, ne le celotnega svežnja delnic.

Sprva naj bi se za nakup Mercatorja zanimalo od 10 do 15 družb, nezavezujoče ponudbe pa naj bi po pisanju Dnevnika poleg Delte oddale še družbe v lasti slovenskega poslovneža Igorja Laha in pet večjih tujih skladov zasebnega kapitala s sedežem v Londonu, New Yorku in Bostonu. Šlo naj bi za družbe CVC Capital, Bain Capital, Blackstone Group, Bridgepoint in BC partners.

B. K.