Delavci stavkajo že nekaj časa, plač niso dobili že dva meseca. Foto: BoBo
Delavci stavkajo že nekaj časa, plač niso dobili že dva meseca. Foto: BoBo
Protestni shod Karoserije

Stavkajoči so se zbrali pred občino, nato pa se sprehodili še pred območni službi inšpektorata za delo in davčne uprave. Pristojne službe so pozvali, naj čim prej ukrepajo z vsemi pravnimi sredstvi.

"Delavcem v podjetju so zadnja dva meseca odvzete človekove pravice, odvzeto jim je dostojanstvo, zaposleni so brez plač in plačanih ostalih prispevkov. Kljub tožbam na inšpektoratu lastnik počne, kar se mu zljubi," je dejal predsednik štajerskega sindikata SKEI Martin Dular.

Zaposlenih je še manj kot pol
V družbi Karoserije, ki se ukvarja z avtomobilsko industrijo, stavkajo od 24. maja. Število zaposlenih se je medtem s 100 zmanjšalo na okoli 40. Druge je namreč lastnik družbe Franc Unuk prepričal, da so se prezaposlili v njegovo vzporedno podjetje Karoserist, v katerem zdaj tudi poteka proizvodnja.

Medtem pa delavcem iz Karoserije podjetje dolguje plačo za junij, regres za letni dopust, prispevke za zadnja tri leta in jubilejne nagrade.

Sprejel jih je podžupan
Na mariborski občini jih je sprejel podžupan Janez Ujčič, ki je zatrdil, da tudi občina spremlja dogajanje v podjetju in da podpira vsa prizadevanja delavcev, da se jim prizna opravljeno delo in s tem zaslužene dohodke. "Ob tem apeliramo na lastnika Unuka, da se že v torek znova sestanemo na sedežu občine in skušamo ugotoviti, ali res obstaja možnost novega investitorja, ki bi prevzel proizvodnjo v Karoserijah in bi zagotavljal delo za od 40 do 50 zaposlenih," je dodal.

Občina po njegovih besedah nima finančnih mehanizmov za pomoč delavcem, saj gre za zasebno podjetje, je pa obljubil, da bodo preverili, ali so kakšne možnosti v okviru socialnega sklada za enkratno pomoč zaposlenim.

"Poravnava bi podaljšala agonijo"
Vodstvo je konec julija na sodišče vložilo predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, toda delavci se s tem ne strinjajo. Po besedah sindikalnega predstavnika Dušana Mlakarja se namreč tako le podaljšuje njihova agonija. Medtem ko sami nimajo od česa živeti, saj že dva meseca niso prejeli plače, si lastnik kupuje čas, da do konca izžame podjetje, je poudaril.

Za delavce bi bila ugodnejša rešitev stečaj, saj bi hitreje prišli do poplačila svojih terjatev, hkrati pa bi vajeti v podjetju prevzel stečajni upravitelj in tako onemogočil nadaljnjo škodno ravnanje lastnika, je še prepričan sindikalist. Delavci so se zato prejšnji teden odločili, da bodo poskušali stečaj doseči prek jamstvenega sklada.

Protestni shod Karoserije