Danilo Slivnik se sprašuje, ali je imenovanje pametna poteza za založniško hišo Delo, saj je po njegovem to zagotovo minus za medijski pluralizem. Foto: RTV SLO
Danilo Slivnik se sprašuje, ali je imenovanje pametna poteza za založniško hišo Delo, saj je po njegovem to zagotovo minus za medijski pluralizem. Foto: RTV SLO
Veselin Stojanov
Veselin Stojanov je kljub vsemu vendarle postal odgovorni urednik Maga. Foto: MMC RTV SLO
Silvester Šurla
V. d. odgovornega urednika dojema imenovanje Stojanova kot veliki triumf slovenskega Berlusconija iz Laškega in njegovih oprod, ki sedijo v nadzornem svetu Dela. Foto: MMC RTV SLO
Stojanov vendarle novi urednik Maga

Nadzorni svet je Stojanova imenoval soglasno, v petletni mandat pa bo nastopil 9. januarja. Kandidata naj bi po navedbah tiskovnega predstavnika Dela Petra Penka imenovali na podlagi njegovih osebnih in profesionalnih referenc, pa tudi na podlagi predloženega koncepta uredniške zasnove tednika Mag, "v kateri je jasno opredelil, da tednik Mag ne bo zastopal nobene politične opcije, ampak bo zavezan izključno javnosti in njenemu interesu. /.../ Uredništvo zato ne bo zastopalo nobenega centra moči in ne bo podlegalo zunanjim pritiskom vplivanja", je zapisal Penko.

Stojanov pa je bil imenovan, čeprav je proti temu glasovalo vseh sedem novinarjev Maga. Enako pa je tudi izvršilni odbor Aktiva novinarjev Dela 14. decembra nadzorni svet pozval, naj na mesto odgovornega urednika tednika ne imenuje človeka, ki ne bo imel podpore uredništva, to pa je 20. decembra storila tudi Evropska zveza novinarjev.

Novinarji Maga razočarani
Novinarji Maga so v izjavi za javnost razočarani nad ignoranco vodstva in tudi pomembnega mednarodnega novinarskega združenja, kar po njihovih besedah "kaže na slabe namene upravljavcev največje slovenske časopisne hiše z novinarji. Dejstvo je namreč, da je imenovanje odgovornega urednika Maga potekalo v ozadju političnih in kapitalskih motiviranih pritiskov na vršilca dolžnosti odgovornega urednika Maga Silvestra Šurlo s strani predsednice in podpredsednika nadzornega sveta Dela. Kot je znano, sta najprej njemu
ponudila kandidaturo za odgovornega urednika Maga, potem ko je vmešanje v uredniško politiko Maga odločno odklonil, pa je nadzorni svet prek javnega razpisa izbral drugega, 'primernejšega' kandidata".

Novinarji Maga so tudi razočarani, ker Boško Šrot, predsednik uprave Pivovarne Laško kot lastnice Dela, ni odgovoril na njihov javni poziv k razrešitvi predsednice nadzornega sveta Dela Andrijane Starina Kosem in podpredsednika Stojana Zdolška zaradi pritiskov na uredništvo Maga. "S tem razumemo, da je prelomil javno zavezo, da Dela ne bo zlorabljal za svoje zasebne potrebe ali za potrebe skupine Pivovarne Laško. Novinarji Maga sporočamo, da se bomo še naprej borili za novinarsko avtonomijo in proti politično-kapitalskim pritiskom. O teh bomo še naprej dosledno obveščali domačo in tujo javnost."

Proti novemu imenovanju tudi Slivnik, Repovž in Zgaga
Prvi glavni urednik in ustanovitelj revije Mag je v odzivu dejal, da bo po zamenjavi prišlo do spremembe uredniške politike tednika, kar pa ne bo dobro za revijo. Sprašuje se tudi, če je to pametna poteza za založniško hišo Delo, saj je po njegovem mnenju "to zagotovo minus za medijski pluralizem".

Predsednik društva slovenskih novinarjev in odgovorni urednik Mladine Grega Repovž pa je ob zamenjavi dejal, da imenovanje urednikov v nasprotju z mnenjem novinarjev praviloma vedno vodi v konfliktne in neproduktivne situacije, kar se je v najtrši obliki izkazalo ob imenovanju Petra Jančiča za odgovornega urednika Dela. "Čeprav se uredništvo Maga do zdaj v teh situacijah praviloma ni postavilo na stran novinarske avtonomije, je dolžnost novinarske skupnosti, da tudi v njihovem primeru zagotavlja enaka načela, ko gre za vprašanja novinarske avtonomije," je še zaključil Repovž.

S tem se strinja tudi prvopodpisani pod novinarsko peticijo zoper cenzuro Blaž Zgaga, ki novinarje Maga podpira, čeprav se ne strinja vedno z njihovim razumevanjem avtonomije ali profesionalizma. Po njegovem namreč ravno različnost mnenj zagotavlja pluralnost družbe.

Šurla: Imenovanje Stojanova je veliki triumf Berlusconija iz Laškega
V. d. odgovornega urednika Maga Silvester Šurla je nad samim imenovanjem "negativno presenečen". Po njegovih besedah je Stojanov podpisnik peticije o medijski cenzuri, prav tako pa prihaja iz povsem drugega vrednostnega okolja kot novinarji Maga in njegovi bralci, kar bo na tedniku najverjetneje povzročilo težave. V zadnjih tednih so namreč že bili deležni številnih odpovedi tednika, boji pa se, da imenovanje prinaša tudi konec Maga.

"Imenovanje Stojanova dojemam kot veliki triumf slovenskega Berlusconija iz Laškega in njegovih oprod, ki sedijo v nadzornem svetu Dela." V. d. odgovornega urednika je opozoril tudi na politično ozadje celotne zgodbe. Pri tem je spomnil na sestanek, ki sta ga imela v drugi polovici leta na Peklenskih otokih predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot in nekdanji predsednik Milan Kučan.

Stojanov vendarle novi urednik Maga