Po pričakovanjih koprskega sodišča naj bi bilo pravočasno prijavljenih terjatev več kot 1.380. Foto: MMC RTV SLO
Po pričakovanjih koprskega sodišča naj bi bilo pravočasno prijavljenih terjatev več kot 1.380. Foto: MMC RTV SLO
V Istrabenzu še mogoča prisilna poravnava?

Tudi po sestanku prvi mož Topič verjame v možnost prostovoljne poravnave.

Predsednik uprave Istrabenza Bogdan Topič tako ostaja optimističen, a obenem poudarja, da se morajo banke upnice odločiti, kaj pravzaprav želijo, in jih pozval k poenotenju stališč, saj skupnega predloga še vedno ni. Po njegovih besedah je banke upnice zanimalo, kako bo Istrabenz upnikom poplačal terjatve. Kot je razložil, Istrabenz trenutno nima dovolj kapitala za povračilo vseh obveznosti do upnikov, ima pa dovolj premoženja.

Upanje na ohranitev treh stebrov
"Razmere so kvečjemu nekoliko boljše kot konec marca, saj se je vrednost določenih deležev na borzi povečala," je še dejal Topič, ki upa, da bo Istrabenz, če bo le mogoče, poskusili ohraniti vse tri strateško pomembne stebre; prehrano, energetiko in turizem.

Za Topiča je prostovoljna poravnava še vedno mogoča in po njegovem mnenju za banke tudi najugodnejša rešitev. Katere od bank upnic prostovoljni poravnavi nasprotujejo, Topič ni povedal. Banke upnice naj bi o prostovoljni poravnavi znova govorile v četrtek, končna odločitev pa naj bi padla do prvega decembra.

Poleg Topiča sta bila na sestanku navzoča tudi član uprave Rudi Grbec in Istrabenzov finančnik Kristjan Sušinski. Pričakovali so tudi predstavnike družbe KPMG, ki je za Istrabenz pripravila poročilo pooblaščenega cenilca vrednosti podjetij o načrtu finančnega prestrukturiranja.

Prijava terjatev do desetega avgusta
Upniški odbor sestavljajo predstavniki bank upnic Bawaga, Nove Ljubljanske banke, Kärtner Sparkasse, Abanke Vipa, Hypo Alpe-Adria Bank, Unicredit, Banke Slovenije, Volksbank, Gorenjske banke in Nove Kreditne banke Maribor. Čas za prijavo terjatev imajo upniki do 10. avgusta. Bankirji današnjega sestanka niso želeli komentirati, dejali so le, da so se seznanili s pojasnili uprave.

Načrt finančnega prestrukturiranja predvideva 100-odstotno poplačilo nezavarovanih terjatev do leta 2014, in sicer z odprodajo premoženja ter odložitvijo zapadlih obveznosti. Odprodaja naložb naj bi se začela prihodnje leto.

V Istrabenzu še mogoča prisilna poravnava?