Hiše so najdražje na Obali. Foto: MMC RTV SLO
Hiše so najdražje na Obali. Foto: MMC RTV SLO

Promet z nepremičninami se je leta 2010 ustalil na ravni, ki potrjuje oživitev trga po krizi, ugotavlja poročilo geodetske uprave o slovenskem nepremičninskem trgu za lani.

"Precejšen del zalog novih stanovanj je ostal neprodan. Banke so še naprej reprogramirale posojila prezadolženim investitorjem, množičnega zasega zastavljenih stanovanj in njihove razprodaje pa ni bilo. Prav tako še ni bilo prodaje preostalega premoženja velikih gradbincev, ki jih je že zajel val prisilnih poravnav in stečajev," so zapisali na Gursu.

Kakovost bolj ključna kot cena
Trg stanovanj se je lani razslojil po kakovosti nepremičnin, saj so se "dobra" stanovanja na kakovostnih lokacijah ob ustrezno prilagojenih cenah dobro prodajala, "slaba" stanovanja, torej tista s slabšo lokacijo, neustrezno funkcionalnostjo, velikostjo ali kakovostjo gradnje pa tudi po znižanih cenah slabo ali sploh ne.

Prodaj stanovanj je bilo skoraj 7.300, kar je 30 odstotkov več kot predlani. Povprečna prodajna cena je bila 1.750 evrov na kvadratni meter oziroma 2,9 odstotka več kot leta 2009. V drugem polletju 2010 je bila najvišja povprečna cena na Obali (2.610 evrov), sledilo je območje Ljubljane (2.470 evrov), osrednje Slovenije (1.960 evrov) in Nove Gorice (1.930 evrov).

Prodaja hiš porasla za 56 odstotkov
Eno- in dvostanovanjskih hiš je bilo prodanih okoli 3.500 oziroma 56 odstotkov več kot leta 2009. Povprečna cena dokončane hiše s pripadajočim zemljiščem je znašala 123.500 evrov, srednja cena (mediana) pa 99.800 evrov. Povprečna pogodbena cena se je glede na predlani znižala za 1,5 odstotka.

V drugem polletju je bila najvišja povprečna cena hiš na ljubljanskem cenovnem območju, in sicer 260.000 evrov, kar je sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju leto prej. Število prodaj hiš na območju Ljubljane se je skoraj podvojilo; povečalo se je s 180 na 363. Najvišje so cene hiš na Obali.