Cerani se je slovenski javnosti predstavil kot rešitelj Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Cerani se je slovenski javnosti predstavil kot rešitelj Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO

Pierpaolo Cerani, pri nas je bolj znan po tem, da se je lani ponudil za rešitelja prezadolžene Pivovarne Laško, je pod drobnogledom italijanskih tožilcev, poroča Delo. Preiskujejo ga zaradi kazenske ovadbe, ki so jo proti njemu vložili družbeniki Kolonela. Italijanski državni tožilec namreč sumi, da si je Cerani skupaj s slovensko podjetnico Jano Grbec prilastil 1,15 milijona evrov.

Ta znesek naj bi družba Kolonel nakazala na italijansko banko Friuladria, Cerani pa naj bi ga od tam prenakazal na eno izmed svojih številnih družb Iniziativa Generali 96. Najbolj znani tržaški tožilec Federico Frezza zdaj preiskuje vrednost Ceranijevega podjetja Diaco Laboratori (DL) ter pot sumljive transakcije. Frezza je italijanskega podjetnika sicer zaslišal že julija letos. Da proti Ceraniju teče preiskava, je potrdil tudi njegov odvetnik.

Sporna je prodaja desetine DL-ja, ki ga je Iniziativa Generali prodala Kolonelu. Ceranijev odvetnik trdi, da je bila prodaja povsem pregledna. Kolonel naj bi namreč želel razpršiti svoje naložbe in je za desetino DL-ja odštel 1,5 milijona evrov. Vendar so nakazali le 1,15 milijona evrov, čeprav je Cerani večkrat zahteval še preostanek. Pozneje si je Kolonel premislil in zahteval kupnino nazaj, v kar pa Cerani ni privolil, zazo si je nakopal tožbo, češ da ni ustrezno registriral nakupa deleža, še piše Delo.
Rešitelj, ki to ni bil
Kot smo že poročali, je Cerani julija lani prek Iniziative Generali 96 kupil slabo tretjino Kolonela, ki je bilo eno izmed ključnih podjetij v lastniški verigi Pivovarne Laško, ki jo je obvladoval Boško Šrot. Nakup je sprožil precej ugibanj, kakšni so Ceranijevi resnični motivi. Kmalu se ga je začelo povezovati tudi z nekdanjo državno sekretarko Adrijano Starino Kosem, ki pa je poznanstvo s Ceranijem zanikala. Čeprav je Cerani ves čas trdil, da je resen igralec, je iz igre izstopil konec lanskega leta, ko je mariborsko sodišče razglasilo stečaj Infond Holdinga.