Zbornica po besedah Hribarja Miliča načeloma podpira pred kratkim sprejet osnutek ukrepov v okviru pakta za evro, vendar hkrati o njem dvomijo. Foto: MMC RTV SLO
Zbornica po besedah Hribarja Miliča načeloma podpira pred kratkim sprejet osnutek ukrepov v okviru pakta za evro, vendar hkrati o njem dvomijo. Foto: MMC RTV SLO

je prepričan generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič.

"V splošni javnosti prevladuje mnenje - zakaj bi mi zategovali pas, privoljevali v reforme, ki bodo prinesle slabše socialne in materialne pogoje za zaposlene, če tisti gor samo kradejo in se nikomur nič ne zgodi," poudarja generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič, ki junija, po izteku mandata, zapušča zbornico.

"Ni dovolj samo govoriti o kriminalu, tajkunih, kartelih"
Opozoril je, da ni dovolj samo govoriti o kriminalu, tajkunih, kartelih. Krivce moramo tudi hitro in učinkovito kaznovati in jim preprečiti nadaljnje delovanje, je prepričan.

Meni, da so glavna ovira za krepitev slovenskega gospodarstva v tujini še vedno razmere v Sloveniji, ki preprečujejo konkurenčno nastopanje na tujih trgih. "Imamo preveč predpisov in živimo v iluziji, da bo s kopičenjem novih zakonov prišlo do razrešitve problemov. Naš sistem je prereguliran, tudi davki in obremenitve podjetij so previsoki, imamo premalo učinkovit javni sektor, predrago državo, postopki so prepočasni, togi," opozarja.

Zbornica po besedah Hribarja Miliča načeloma podpira pred kratkim sprejet osnutek ukrepov v okviru pakta za evro, vendar hkrati o njem dvomijo. "Kar naprej imamo neke strategije, politične klavzure, velike dogodke z zelo veliko besed, spremeni se pa nič. Pakt je usmerjen v pravo smer, razlog za zadovoljstvo pa bo šele takrat, ko ga bomo uspeli realizirati in ko bo prinesel neke konkretne in merljive rezultate," je izpostavil.

"Za konsenz o paktu za evro ni zaupanja"
Prepričan je, da je Slovenija sposobna doseči širše družbeno soglasje za ukrepe iz pakta za evro, vendar trenutno po njegovem ni zaupanja za takšen konsenz. "Tega pa ni, ker nam pravna država ne deluje," je izpostavil.

Osnutku ukrepov bi želeli na zbornici dodati predvsem deregulacijo slovenskega poslovnega sistema in večjo pravno varnost v poslovanju. "Z manj zakoni, večjo transparentnost pri javnih razpisih in za večjo kazensko in civilno pravno odgovornost tistih, ki se pogodbenih razmerij ne držijo, vključno z nosilci oblasti," je poudaril Hribar Milič.