Državljani Slovenije bi se na morebitnem referendumu sami odločili o smiselnosti izgradnje
Državljani Slovenije bi se na morebitnem referendumu sami odločili o smiselnosti izgradnje "ekološko sporne in ekonomsko neopravičene naprave TEŠ 6 v velikosti, kot je zdaj predlagana", so v pobudi za posvetovalni referendum zapisali v organizaciji Alpe Adria Green. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić
Za dokončno odločitev o šestem bloku TEŠ-a želijo imeti na vladi študijo o zalogah premoga, študijo o prenovi četrtega in petega bloka ter izgradnji manjšega šestega bloka, pa tudi revizijo obstoječega projekta, je dejala Radićeva. Foto: BoBo

Za podpise v podporo pobudi je organizacija prosila vse poslanske skupine. Pobudo bodo podrobneje predstavili v torek, pojasnili pa so, da bi se državljani Slovenije na morebitnem referendumu sami odločili o smiselnosti izgradnje "ekološko sporne in ekonomsko neopravičene naprave TEŠ 6 v velikosti, kot je zdaj predlagana". Predlagali so, da bi posvetovalni referendum potekal hkrati z referendumom o malem delu.

"S podpisom pobude bi poslanci zagotovili ekološki razvoj Slovenije"
S podpisom v podporo pobudi, bi poslanci "zagotovili ekološki razvoj Slovenije, ki bi tudi našim potomcem omogočil preživetje ter postavitev naprave za pridobivanje električne energije, ki bi bila tudi v finančnem in ekološkem pogledu sprejemljiv za Slovenijo", so prepričani v organizaciji Alpe Adria Green.

Načrtovana gradnja več kot 1,2 milijarde evrov vrednega 600 megavatnega šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj na premog ni skladna s srednjeročnimi in dolgoročnimi cilji zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov iz deklaracije o dejavni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove svetovne politike do podnebnih sprememb, je organizacija zapisala v pobudi.

TEŠ 6 težava za doseganje podnebnih ciljev?
Načrtovana naložba v šesti blok, ki je vključen v evropsko shemo trgovanja z izpusti ogljikovega dioksida, kar predstavlja tudi veliko finančno tveganje, je z vidika podnebnih sprememb v časovnem okviru do leta 2020 ugodna, so prepričani pobudniki. A so ob tem opozorili, da na dolgi rok projekt predstavlja bistveno težavo za doseganje podnebnih ciljev Slovenije, saj naj bi porabil polovico preostalih kvot Slovenije za izpuste toplogrednih plinov.

"TEŠ 6 bo tako bistveno diktiral dolgoročno nizkoogljično in energetsko strategijo Slovenije," so zatrdili in dodali, da se bo med letoma 2020 in 2030 postavila dilema, ali je bolje nadaljevati z izkoriščanjem TEŠ-a 6, ali ga je bolje nadomestiti z obnovljivimi viri, ali viri z nižjim ogljičnim odtisom.

"Čas je za široko javno razpravo o TEŠ-u 6"
Prepričani so, da bi naložbena sredstva za TEŠ 6 lahko postopoma preusmerili v smotrnejše in vzdržne naložbe. Številni okoljski strokovnjaki in nevladne organizacije pozivajo vlado, da se čim prej odloči za ustavitev gradnje šestega bloka TEŠ-a in da prihranjeni investicijski denar usmeri v modernizacijo četrtega in petega bloka, učinkovito rabo in prihranke energije, nove obnovljive vire ter razvoj prenosnega omrežja, so navedli v pobudi.

"Investicija v TEŠ 6 je preizkusni kamen slovenske razvojne, energetske in ekološke politike," so dejali pobudniki in poudarili, da je "čas za temeljit premislek o energetskih alternativah".

Za pobudo za posvetovalni referendum so se v organizaciji Alpe Adria Green odločili na podlagi sklepov s posvetovalnega seminarja nevladnih organizacij s področja varstva okolja in energetike, ki je potekal na začetku meseca v Strunjanu. Prepričani so, da je čas za široko javno razpravo o tem področju, da pristojne institucije raziščejo domnevno sporni posel okoli TEŠ-a 6 ter vse postopke v zvezi z njegovo pripravo in izvedbo.

"Referendumska pobuda pomeni nov moment"
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je ob robu sestanka skupine za ureditev razmerij v prehranski verigi v Ljubljani zagotovila, da pobuda za razpis posvetovalnega referenduma o TEŠ-u 6 ni bila nepričakovana, saj so napovedi o referendumu prihajale z več strani. Ta poteza pomeni nov 'moment', ki ga bo treba upoštevati pri nadaljevanju projekta, glede njegove intenzivnosti in hitrosti izvajanja, je pojasnila.

Spomnila je tudi, da je vodstvu HSE-ja že decembra naročila, da se projekt upočasni, dokler ne bodo pripravljene študije, na podlagi katerih bo vlada sprejela odločitev o nadaljevanju TEŠ-a 6.

Radićeva: Vlada odločitve o TEŠ-u 6 še ni sprejela
"Vodstvo HSE-ja s svojimi dejanji ravno ne kaže, da bi to upoštevalo, vsaj tako je videti navzven," meni. Znova je poudarila, da želijo za dokončno odločitev na vladi imeti študijo o zalogah premoga, študijo o prenovi četrtega in petega bloka ter gradnji manjšega šestega bloka, pa tudi revizijo obstoječega projekta. "Vlada odločitve še ni sprejela," je dejala.

So bila potrebna javna naročila?
Ministrica se je odzvala tudi na pisanje časnika Finance, da bi moralo prejšnje vodstvo za gradnjo TEŠ-a 6 objavljati javna naročila in ne zgolj v evropskem uradnem listu. Dejala je, da na ministrstvu to vprašanje intenzivno preučujejo.

"Dokončnega mnenja še nimamo izoblikovanega," je povedala in dodala, da so vprašanja glede interpretacije določenih členov naslovili tudi na Evropsko komisijo, odgovorov pa še niso dobili. Ko bodo dobili te odgovore, bodo objavili poročilo, je zatrdila Radićeva.